72-ра годишнина от Варшавското въстание

72-ра годишнина от Варшавското въстание

Всяка година в 17.00 ч. по улиците на Варшава се чуват сирени. Градът притихва. Жителите на Варшава отдават с едноминутно мълчание почит на загиналите и оцелелите въстаници.

Президентът на Република Полша Анджей Дуда се срещна в Музея на Варшавското въстание с група очевидци на това паметно за Полша събитие за съвместно отдаване на почит на въстаниците. На срещата президентът връчи и държавни отличия.

– Вие не сте само героите на въстанието, но и учители и пример, вие сте тези, към които е насочен погледът на младото поколение – обърна се към оцелелите варшавски въстаници президентът Анджей Дуда.

Часът „W” е моментът, в който всички трябва да се чувстваме задължени (…), да засвидетелстваме уважение към въстаниците, че независимо от всичко, което ни разделя, (…) точно това събитие обединява всички нас – отбеляза по време на честването Ян Олдаковски, директор на Музея на Варшавското въстание.

Честванията по случай 72-рата годишнина от Варшавското въстание започнаха на 31 юли във варшавския квартал Жолибож, с полагането на цветя на паметника на въстаниците-войници от XXII район на Армия Крайова. В неделя се проведе тържествена литургия на площад Красински, начело с военния епископ на полската армия Юзеф Гуздек. След приключването ѝ беше прочетен тържествен Призив към паметта, посветен на жертвите на Варшавското въстание, както и на хората, които „десетки години след края на войната не пестят усилия паметта за въстаниците да не бъде изтрита.”

На 1 август по обяд, на площад Юзеф Пилсудски, пред гроба на Незнайния войн, се проведе тържествена смяна на почетния караул. Почит към падналите участници във въстанието беше отдадена и по време на церемонията пред паметника на Полската държава в нелегалност и Армия Крайова. На събитието присъстваха представители на правителството, участници във Варшавското въстание, членове на въстаническите организации и жители на столицата.

Точно в 17.00 ч. в целия град засвириха сирените, напомняйки на жителите на столицата за героизма на сражаващите се и за трагичните събития отпреди 72 години.

В честванията, провели се във Варшава, участие взеха оцелели въстаници и ветерани от Втората световна война, почетни поделения на полската армия, полицията, градската пожарна, скаути от ZHP и ZHR, представители на държавната и местната власт, както и жители на Варшава.

Годишнината от избухването на Варшавското въстание съвпадна с провеждането на Световните дни на младежта. Посещението в Музея на Варшавското въстание на хиляди млади поклонници от цял свят беше част от програмата по опознаването на Полша.

Варшавското въстание избухва на 1 август 1944 г., продължава 63 дни и е най-големият освободителен бунт в историята на Втората световна война. Близо 50 000 въстаници от Армия Крайова участват в боевете с немците. Въоръжени сблъсъци се провеждат във всички квартали на Варшава. Във въстанието загиват около 16 000 бойци от Армия Крайова и 150 000 жертви сред цивилното население.

Галерия със снимки от Музея на Варшавското въстание Flickr.

Fot. PAP/Jakub Kamiński, Tomasz Gzell.

Прес служба
Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top