73 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ

73 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 1 август във Варшава ще бъде почетена паметта на варшавските въстаници, сражавали се преди 73 години за свободата на столицата. В 17 ч., както всяка година, движението в целия град ще спре за минута, за да могат гражданите да си спомнят за тези, които са воювали и за загиналите. Община Варшава, Музеят на Варшавското въстание, по-малки общини и организации на ветераните са подготвили богата програма на честванията, които ще продължат до 2 октомври, датата на края на въстанието.

В Музея на Варшавското въстание бе открита временна изложба „1000 спомена. Дарения от периода 2007–2017”. Тя представя 1000 от най-интересните и най-ценни експонати, предадени на музея: обекти, свързани с боевете, предмети за ежедневна употреба, лични вещи на въстаниците.

Честванията включват „Крос на Варшавското въстание“, един от най-популярните във Варшава, който се провежда вечер по историческо 5-километрово трасе, осветено със свещи.
На 31.07 вечерта на пл. Крашински до Паметника на Варшавското въстание е предвиден концерт „Момчетата от онези години”, музикално пътешествие по предвоенна Варшава с участието на такива звезди, като Combo на Янек Млинарски, Рената Пшемик, Aлександра Кужак, Габа Кулка, Мариан Опаня и Януш Олейничак.

Най-големите чествания са планирани на 1 август, денят на избухване на въстанието. В тях ще участват представители на държавната власт и кметът на Варшава: тържествена смяна на почетния караул пред Гроба на незнайния воин и поклонение пред паметника Gloria Victis на военното гробище в Повонзки. На Площада на варшавските въстаници ще се състои поетично-музикален спектакъл „Ще останем в легендите за векове…”, a вечерта се предвижда изпълнение на въстанически песни в рамките на концерта „Варшавяни пеят (не)забранени песни”. По-късно на Хълма на Варшавското въстание ще бъде запалено Огнище на паметта, което ще гори до 2 октомври, датата на неуспешния край на въстанието.

В продължение на 63 дни ще бъдат организирани събития, отбелязващи годишнината. На 2 август в Музея на Варшавското въстание ще се състои спектакъла „Чеченски мемоари на Полина Жеребцова“, a на 6 август ще се проведе велосипеден крос по пътя на Батальон „Зошка“.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top