74 години от избухването на Варшавското въстание

74 години от избухването на Варшавското въстание

В сряда, 1 август 2018 г., отбелязваме 74-та годишнина от избухването на Варшавското въстание. Всяка година на тази дата точно в 17.00 ч. по улиците на Варшава се чуват сирени. Градът спира. С минута тишина жителите на Варшава отдават почит на загиналите и оцелелите участници във въстанието.

Всяка година на различни места в Полша се провеждат събития по повод годишнината, но столицата припомня избухването на въстанието по уникален начин. Това е часът „W“ – 17.00 ч. В този час се пускат сирените и се чува едноминутен непрекъснат сигнал. Градският транспорт, автомобилите и жителите на Варшава спират, за да отдадат почит на въстаниците и загиналите жители на града.

Варшавското въстание избухва на 1 август 1944 г., продължава 63 дни – до 3 октомври 1944 г. и е най-голямото въстание в историята на Втората световна война. Почти 50 хиляди въстаници от Армия Крайова се изправят срещу германците, окупирали столицата на Полша от 1939 г. Въоръжени сблъсъци избухват във всички квартали на Варшава.

Поради пасивността на частите на съветската Червена армия, разположени от другата страна на Висла, по отношение на неравната битка между въстаническите и нацистките сили, загиват около 16 хиляди въстаници от Армия Крайова и 150 хиляди цивилни. В резултат на това около 25% от сградите, разположени на левия бряг на Варшава, са разрушени и заедно с разрушенията , извършени от германците след потушаването на въстанието, до 16 януари 1945 г. нацистите унищожават над 70% от жилищните сгради и 90% от историческите обекти.

Галерия със снимки от Музея на Варшавското въстание на Flickr

Пресцентър на Министерството на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top