74 години от избухването на Варшавското въстание

74 години от избухването на Варшавското въстание

Както всяка година Варшава ще почете паметта на героите от Варшавското въстание. Честването на 74-та годишнина от битките започва още на 27 юли, а богатата програма е подготвена от Музея на Варшавското въстание, органите на местната власт във Варшава и на отделните райони, както и от средите на ветераните.

Музеят на Варшавското въстание ви кани на 27 юли в 21.00 ч. в Парка на свободата на концерт „Фогг – певецът на Варшава” изпълнение на Млинарски-Масецки Jazz Camerata Varsoviensis с участието на Агата Кулеша и Йоанна Кулиг.

В събота, на 28 юли, 12 хиляди души ще участват в състезанието по бягане, посветено на Варшавското въстание. След като се свечери, спортистите ще пробягат 5 или 10 километра по маршрут, белязан от горящи свещи.

Основните тържества ще бъдат организирани в деня на избухването на Въстанието – 1 август. На този ден ще се състоят най-важните чествания с участието на представители на държавната власт и на кмета на Варшава, в това число отдаване почит на въстаниците при паметника Gloria Victis на военното гробище на Повонзки в 17.00 часа и запалване на Вечния огън на Паметта на Могилата на Варшавското въстание, който ще гори през следващите 63 дни.

Както всяка година в 17.00 часа, в часа „W“, в целия град ще може да се чуят сирените, а жителите на Варшава ще спрат за минута, за да почетат с мълчание паметта на участниците във Варшавското въстание. На този ден, на повече от 360 паметни места в целия град, доброволци ще предоставят информация за събитията през август и септември 1944 г., които са се случили в конкретния район, а също така ще раздадат паметни емблеми със символа на Бореща се Полша, придружени от кратка история на този знак.

Вечерта в 20.00 часа Музеят на Варшавското въстание ще организира съвместно изпълнение на въстанически песни в рамките на събитието „Варшавяни пеят (не)забранени песни“. Събитието ще се състои на площад „Пилсудски“ с участието на хор и оркестър под ръководството на Ян Стоклоса.

От 2 до 5 август в Музея на Варшавското въстание ще можете да участвате в спектакъла „Аякс машина“ по мотиви от текстовете на „Аякс“ на Софокъл и „Говорителят на Аякс“ на Михал Байер.

На 4 август ще се състои Маса Повстанча – велопоход по улиците на столицата в памет на участниците във Варшавското въстание.

На 13 август, на Възпоменателния ден на Стария град, когато се отбелязва избухването на танка-капан, на площада пред Замъка във Варшава ще можете да слушате концерта „Тук Полша“ – музикален спектакъл, издържан в традицията на специалното издание на информационната програма, която представлява своеобразна словесно-музикална хроника.

Чествания на годишнината от избухването на Варшавското въстание ще има във всеки от районите на Варшава. Ще се организират тържества на паметни места и при паметниците, концерти, маршове на паметта, прожекции на филми и театрални представления, посветени на Въстанието, тематични разходки с екскурзовод и много други.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top