75 години от избухването на Втората световна война

75 години от избухването на Втората световна война

1 СЕПТЕМВРИ 2014 г., 18.00 ч.

ПОЛСКИ ИНСТИТУТ (ул. Веслец 12), ВХОД СВОБОДЕН

 

На 1 септември се навършват 75 години от избухването на Втората световна война. За да отбележим тази годишнината, ви каним на:

  • документална изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”;
  • прожекция на филма „Утре отиваме на кино” (реж. Mихал Квечински, 101 мин., с надписи).

Филмът „Утре отиваме на кино“ с простички средства, без излишен патос и тънък сантиментализъм, представя – чрез историята на трима приятели, абсолвенти от 1938 г. – трагичната съдба на поколението на тогавашните 20-годишни. За хората, родени в скоро възвърнатата родина, войната отнема на прага на зрелостта им бъдещето, надеждата, близките, цялото имущество, шанса за нормален живот, а много често и самия живот. От 30 души в класа, от който са героите на филма, 20 не преживяват войната, а няколко са осъдени на смърт в сталинска Полша. Но дори и тези, които са я преживели, не успяват никога – както гласят финалните надписи – да наваксат загубените години.

Каним ви да се включите и в нашата игра, с която можете да спечелите образователните игри на Института за национална памет (Полша). Участвайте като отговорите на следните въпроси:

  1. Кога Германия нахлува в Полша, с което слага началото на войната?
  2. Кога СССР нахлува в Полша?
  3. Кога е сключен договорът Рибентроп – Молотов и до какво води той?

Отговорите си изпращайте на адрес sofia.info@instytutpolski.org или на страницата ни във фейсбук (https://www.facebook.com/polski.institut.sofia ) до 31 август 2014 г. Имената на победителите ще изтеглим на 1 септември в Полския институт. Очакваме ви!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top