75 години от края на Втората световна война

75 години от края на Втората световна война

75 години след края на Втората световна война почитаме нейните жертви. Не сме забравили непоколебимата борба на полския народ с нацистка Германия в продължение на целия конфликт от септември 1939 до май 1945 г.

Полша има безспорен принос за победата над Хитлер: Полската армия е осмата по численост съюзническа армия, нашите войници воюваха на всички фронтове на тази война: защитавайки Полша през 1939, воювайки при Нарвик, във Франция и в Битката за Англия през 1940, в Африка през 1941-1942, на източния фронт от 1943, при Монте Касино, Анкона, Фалез, Арнхайм през 1944, освобождавайки Болоня и участвайки в превземането на Берлин. Именно полските математици още през 30-те години разбиват кода на Енигма, което позволи на съюзническото разузнаване да следи действията на германците.

Полската държава никога не капитулира. Правителството продължи своята работа без прекъсване в емиграция и в окупираната страна чрез структурите на Нелегалната държава, която организира приоритетно въоръжена борба и разузнавателна подкрепа на съюзниците (в т.ч. осигурява документацията на ракетите V1 и V2). В рамките на Нелегалната държава продължава политическият живот, функционира нелегалното образование и правосъдната система. Нелегална Полша се грижи за силно преследвани граждани, в това число и евреи, и информира свободния свят за холокоста.

Цената за непримиримата борба срещу Германия е смъртта на почти 6 млн. граждани, в това число 3 млн. полски евреи. Материалните загуби се оценяват на 860 млрд. долара. 40 % от културните ценности са унищожени или изнесени от страната. Територията на Полша се свива с 20%.

Победата над германския тоталитаризъм не донася жадуваната свобода на Централна и Източна Европа, в това число и на Полша. Тя е отделена от демократичния свят със „желязна завеса“ и остава под властта на Съветския съюз чак до 1989 г.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top