75 години от Варшавското въстание

75 години от Варшавското въстание

На 1 август 2019 година, четвъртък, отбелязваме 75 години от избухването на Варшавското въстание. Всяка година на този ден в 17:00 часа по улиците на Варшава свирят сирени. Градът замира. С едноминутно мълчание жителите на Варшава отдават почит на загиналите и оцелели въстаници.

Всяка година в различни градове в Полша се отбелязва годишнината от въстанието, но в столицата честванията, припомнящи за неговото начало, са изключително тържествени. За въстанието напомня „Часът „W“ – 17:00. В този час, в продължение на една минута градът е огласен от сирените. Общественият транспорт, автомобилите и гражданите на Варшава спират, за да отдадат почит на въстаниците и убитите жители на града.

На 1 август 1944 година избухва Варшавското въстание, което продължава 63 дни, до 3 октомври 1944 година и е най-голямото въоръжено освободително въстание в историята на Втората световна война. Почти 50 000 въстаници от Армия Крайова се изправят за въоръжена борба срещу германците, окупирали столицата на Полша от 1939 година.

В условията на тактическо бездействие от страна на разположените на другия бряг на Висла дивизии на Червената армия и на неравностойните сили на въстаниците в битката срещу силите на немските нацисти, въстанието коства живота на около 16 000 въстаници от АК и 150 000 жертви сред цивилното полско население. Унищожени са също около 25% от постройките на левия бряг на Варшава, а заедно с разрушенията, извършени от германците след потушаването на въстанието до 16 януари 1945 година, немските нацисти унищожават над 70% от жилищните сгради и 90% от паметниците на културата в града.

Галерия снимки на Музея на Варшавското въстание
Poland, the Warsaw Rising Museum / Muzeum Powstania Warszawskiego

Пресцентър на Министерство на външните работ

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top