79. години от избухването на Втората световна война

79. години от избухването на Втората световна война

Преди седемдесет и девет години германското нападение срещу Полша дава началото на Втората световна война. На разсъмване на 1 септември 1939 r. армията на Третия райх пресича полско-германската граница. И въпреки че по време на отбранителната война на Полша през 1939 г. полската армия трябва да признае превъзходството на нашественика, загубата в този конфликт е само началото на включването на полските войници във военните действия на фронтовете на Втората световна война.

На 1 септември в 4.45 сутринта германските войски започват осъществяването на планираната срещу Полша атака под кодовото наименование Fall Weiss на фронт с дължина 1600 км. В първия ден на войната в особен пункт на съпротива се превръща военният склад на Вестерплате, защитаван от полския гарнизон в продължение на седмица. Според плановете на германските военачалници осъществяването на светкавична война (т.нар. блицкриг) трябва да принуди полските войски да се защитават, да бъдат обкръжени и разбити. Тъй като врагът има значително превъзходство, частите на Полската армия още в първите дни на кампанията са принудени да се изтеглят във вътрешността на страната, а планът Fall Weiss не е осъществен изцяло.

Обявяването на война на Третия райх от страна на Франция и Великобритания на 3 септември поражда надежди за помощ от страна на съюзниците. Ентусиазирани манифестации се провеждат във всички големи полски градове. В действителност обаче военните и гражданските власти в двете държави не предприемат решителни военни действия срещу Германия, нарушавайки по този начин съюзническите си задължения. Т.нар. странна война приключва едва с германската нахлуване във Франция през пролетта на 1940 година.

Нападението на Германия срещу Полша предвижда не само окупиране на територията, но и подчинение на населението и избиване на ингелигенцията. Бомбардировките на Велун и други полски градове в първите часове на сблъсъка причиняват значителни загуби сред цивилното население. Елиминирането на полския елит е обсъдено от Германия по време на конференцията в Йелова на 12 септември 1939 г. През поредните години на окупация Третият райх последователно осъществява плана за избиване на полската интелигенция в рамките на т.нар. Intelligenzaktion и на акция AB (Außerordentliche Befriedungsaktion).

Въпреки военното превъзходство на врага и нахлуването на съветски части на територията на Полша на 17 септември 1939 r., частите на Полската армия оказват яростна съпротива. Битката при Коцк е последният сблъсък в т.нар. Септемврийска кампания. И макар че на 6 октомври 1939 година полските части капитулират, военни подразделения продължават да се сражават срещу Германия, като продължават съпротивата и осъществяват действия срещу германския завоевател. Пример за това е Специалния отряд на Полската армия под командването на майор Хубал.

Окупаторите започват масовото унищожаване на населението на полските територии, което продължава на практика до края на Втората световна война през 1945 г. Хитлеристките завоеватели осъществяват програма за масово унищожение на еврейското население и прилагат всеобщ терор и репресии срещу всякакви прояви на съпротива, в резултат на които загиват милиони полски граждани.

Изгубената от Полша отбранителна война в 1939 г. не слага край на съпротивата на територията на страната. Въпреки репресиите на окупатора още на 27 септември 1939 г. се учредява Служба за победата на Полша. Конспиративните структури на полската съпротива се прераждат в най-голямата в окупирана Европа нелегална държава, а поляците започват борба срещу окупаторите и на други фронтове, като допринасят за победата на съюзниците и края на Втората световна война.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top