80 години от избухването на Втората световна война

80 години от избухването на Втората световна война

Преди 80 години с германското нападение срещу Полша започва Втората световна война. Сутринта на 1 септември 1939 г. войски на Третия райх преминават полско-германската граница. Полската армия оказва въоръжена съпротива, очаквайки реакцията на съюзническите сили. На 3 септември 1939 г. Франция и Великобритания обявяват война на Третия райх, но не предприемат реални военни действия. Трагичната съдба на Полша е предрешена на 17 септември 1939 г., когато от изток започва инвазията на Съветския Съюз. Нападението на Третия райх и на Съветския съюз е последица от подписването от двете тоталитарни държави на пакта Рибентроп-Молотов, тайният допълнителен протокол който преразпределя Централна Европа на т.нар. сфери на влияние.

Н 1 септември 1939 г. в 4 часа и 45 минути армията на Третия райх започва да реализира плана Fall Weiss. Под това кодово название се провежда нападението срещу Полша на фронт с дължина 1600 км. Символ на съпротивата в първия ден на войната стават военните складове на
полуостров Вестерплате, които полските части бранят в продължение на една седмица. Ръководителите на Третия райх в тази кампания използват неизвестната дотогава тактика на светкавичната война (т. нар. Blitzkrieg). Поради численото и технологическото превъзходство
на войските на Третия райх, полските военни части са принудени да се оттеглят навътре в страната още в първите дни на войната. Благодарение усилията на полските войници, времевите параметри на плана Fall Weiss не се реализират.

Подразделенията на полската армия оказват ожесточена съпротива срещу нашественика. Най-голямото сражение по време на тази кампания е битката при р. Бзура, която продължава чак до 22 септември. Въпреки че завършва с поражение, тя принуждава Третия райх да промени плановете си за действие и забавя капитулацията на Варшава, която настъпва на 28 септември 1939 г. Последните полски части се предават на 6 октомври 1939 г., но някои подразделения на армията продължават да се съпротивляват и да действат срещу нашественика. Пример за това е Специалният отряд на полската войска под командването на майор Хенрик Добжански „Хубал“, който съществува до средата на 1940 г.

На 17 септември 1939 г. Полша е нападната и от втори неин съсед – Съветския съюз. В момента на
нападението от страна на съветските войски, полските власти пребивават на територията на страната, а военните подразделения продължават да воюват с Третия райх. Необходимостта да се окаже въоръжена съпротива на източната граница допълнително отслабва полската армия и предрешава неуспеха в отбранителната война 1939 г.

И Третият райх, и Съветският Съюз имат за цел не само териториалното завладяване на Полша, но и осъществяване на плановете за смазване на интелигенцията и постепенно унищожаване на полския народ.

В резултат на бомбардировките от страна на Третия райх в първите часове на войната загиват и много цивилни лица. Третият райх последователно реализира плана си за избиване на полската интелигенция в рамките на т. нар. Intelligenzaktion и по време на операцията под кодово название АБ-акция (Außerordentliche Befriedungsaktion). На полските земи окупаторите започват масово унищожаване на хората, които ги населяват, унищожение, което продължава до края на Втората световна война през 1945 г. Третият райх осъществява и програма за масово избиване на еврейското население. За разлика от окупираните страни на Западна Европа, на територията на Полша смъртно наказание заплашва хората, оказали помощ на евреи.

На територията на Съветския Съюз поляците масово попадат в затворите или биват депортирани.
В лагерите са принудени да упражняват робски труд, в условия на глад поради малките хранителни дажби, при трагични условия на живот и хигиена, постоянно изложени на опасности
от страна на криминалните затворници.

С неуспеха на отбранителна война на Полша през 1939 г. не приключва съпротивата в страната и в чужбина. В страната се създават структури на най-голямата в окупирана Европа нелегална държава, със свои собствени въоръжени сили, парламент, съдебна система и тайно образование.
Полската армия се възражда във Франция и Великобритания, вземайки участие в сраженията на всички европейски и африкански фронтове. След нападението на Третия райх срещу СССР на 22 юни 1941 г. и подписването на споразумението Шикорски-Майски, се създават полски въоръжени сили в СССР. Поляците имат значителни заслуги за победата на съюзническите сили и за края на Втората световна война. За съжаление 1945 г. не донася свобода на Полша. След конференцията в Ялта Европа е поделена. Използваното от Чърчил във Фултън определение „желязна завеса“ формулира следвоенната подялба на Европа и поробването на Полша, и на други страни, оказали се в съветската сфера на влияние. Едва през 1989 г. Полша възвръща своя суверенитет.

Превод от полски: М.Костова

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top