Исторически конкурси обяви министърът на външните работи

Исторически конкурси обяви министърът на външните работи

– Историческа дипломация упражняват всички държави и Полша иска да дообогати международния дискурс с историческия опит на нашия регион – каза заместник-министърът на външните работи Ян Джеджичак по време на срещата на Съвета за историческа дипломация, която се проведе в Министерството на външните работи на Полша.

Съветът е помощен орган на министъра на външните работи за популяризирането на полската история в чужбина. Той включва представители на научните, музейните и ангажираните с пропагандиране на полската история среди.

Участниците в срещата обсъдиха правилника на конкурса в две категории: за най-добра чуждоезична публикация за историята на Полша и за най-добра публикация на полски език за историята на полската дипломация. Целта на конкурса е да се събуди интереса на научно-изследователските среди към полската история и историята на полската дипломация.

– Държим да оценим онези чуждестранни автори, които изучават историята на Полша и искат да я представят по честен и обективен начин – каза заместник-министър Джеджичак.

Съветът избра и жури. Първото издание на конкурса ще бъде обявено през юли, а победителите ще бъдат излъчени още тази година.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Научете повече за Полша