Осма годишнина от катастрофата в Смоленск

Осма годишнина от катастрофата в Смоленск

В сутрешните часове на 10 април 2010 година близо до Смоленск се разбива специалният самолет Ту-154M с президента на Република Полша Лех Качински и първата дама Мария Качинска на борда. На място загиват 96 души – представители на висши държавни институции, военнокомандващи и екипажът на самолета.

Държавната делегация лети за Катин по случай тържественото отбелязване на 70-годишнината от Катинското клане. В самолетната катастрофа загиват президентът на Република Полша Лех Качински, първата дама Мария Качинска, последният президент на Република Полша в изгнание – Ришард Качоровски, зам.-председателите на Сейма и Сената, група от парламентарни представители, командващите различните видове войски на Република Полша, служители на канцеларията на президента, шефове на държавни институции, духовници, представители на министерства, обществени организации, ветерани, придружаващи лица, както и екипажът на самолета.

Участниците в полета отиват да отдадат почит на 22-те хиляди полски офицери в Катин – военнопленници – убити през пролетта на 1940 година от съветското НКВД. Катинската гора, Медное, Харков, Биковня – това са територии на днешна Русия и Украйна, където е извършено масово убийство на полски военни пленници: офицери, учени, духовници, чиновници и предприемачи.

- Бъдещето трябва да се гради върху истината и затова е толкова важна истината за Катин, защото със себе си тя носи справедливост и утеха за сърцето – между другото, тези слова е трябвало да произнесе президентът Лех Качински в Катин.

Сред 96-те жертви на самолетната катастрофа са също така дългогодишни, заслужили представители на външно министерство: Анджей Кремер – вицеминистър в Министерство на външните работи, отговаря за правните въпроси, договореностите и консулските отношения; Мариуш Ханджлик, главен секретар в канцеларията на президента на Република Полша – свързан с МВнР от 1994 до 2005 г., когато е зам. – директор на департамента за „Политики за сигурност“, Станислав Йежи Коморовски – зам. министър на националната отбрана на Република Полша, изпълняващ длъжността зам. министър в Министерство на външните работи в периода 2005 – 2006 г. и Мариуш Казана – директор на Дипломатическия протокол.

Случилото се на 10 април 2010 година разтърсва милиони поляци в страната и чужбина, а също и международната общественост. Полша до днес очаква руските власти да върнат останките от правителствения самолет и черната кутия, което би позволило да се извлече пълна информация за причините на трагедията.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Научете повече за Полша