Почина проф. Владислав Икономов

Почина проф. Владислав Икономов

Сбогувахме се с големия приятел на полската култура и Полския институт в София – проф. Владислав Икономов. Поклонението се състоя на 24 юни в “Свети Седмочисленици”.

Проф. Владислав Икономов – роден на 16 май 1938 г. в София. Филмов режисьор, класик на българското кино, писател. В периода 1957-1963 учи режисура в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз в класа на проф. Антони Бохджевич. Асистент на полски майстори на киното като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Куц, Тадеуш Конвицки и други. Автор на над 30 пълнометражни филми, многократно награждавани на фестивали в България и в чужбина. Дългогодишен преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. Той е автор на белетристични творби и многобройни научни публикации, посветени на на интересни явления в полското кино. От много години е активно свързан с Полския институт в София, автор е на редица лекции по полско кино, представени в института. Преводач е на „Нощта на Хелер“ на Ингмар Вилквист и инициатор на поставянето на пиесата на сцената на Народния театър в София през 2002 г. По негова инициатива и в сътрудничество с Полския институт през последните години бяха осъществени много филмови прожекции на най-важните творби на полското кино с участието на известни полски режисьори. През 2008 г., като режисьор, работил с Анджей Вайда, направи дотъпен за българската публика филма „Катин“ на Вайда по време на Международния филмов фестивал София Филм Фест 2008.
Награден с Командорски кръст на Ордена за заслуги към Полската република през 2011 г.
През 2002 г. е с Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Полската република, а през 1986 г. отличието „Заслужил за полската култура“

Филмография:
1986 – Пет жени на фона на морето, режисьор и сценарист
1982 – Среща на силите, режисьор
1982 – 24 часа дъжд, режисьор и сценарист
1965 – Произшествия на сляпата улица
1965 – Пепелища, асистент-режисьор
1961 – Задушница, асистент-режисьор
И други
Полски приятели: Анджей Вайда, Кристина Захватович, Анджей Жулавски, Войчех Пшоняк, Кажимеж Кутц, Стефан Шлахтич, Беата Тишкевич, Ева Шикулска.

Напиши коментар

Научете повече за Полша