Предстоящи събития

14.07.2017 – 29.09.2017

Варна: Документална изложба “Папа на свободата” от Центъра за изучаване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава

pope_web_small

Варна
14 юли – 29 септември 2017

Католическа църква”Непорочно зачатие на Дева Мария”, ул. “Преслав” № 41, вход свободен
Организатори: Полски институт в София, Посолство на Република Полша в София, Католическа църква “Непорочно зачатие на Дева Мария”

Документална изложба “Папа на свободата” от Центъра за изучаване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава

Изложба, посветена на живота и дейността на папа Йоан-Павел ІІ, първия от 455 години насам папа-неиталианец, славянин и гражданин на Източния блок. Разказ за най-важните събития в най-новата история на Полша и участието на Светия отец в тях: апостолическите му посещения в родната Полша, събитията през август’89 г., срещата му с делегацията на „Солидарност“ в Рим, писмото до ген. Ярузелски след въвеждането на военното положение през 1981 г., изказванията му по време на международни срещи, в т.ч. Световните дни на младежта, инициирани от него, посещенията му в чужбина.

Начало: 14.07.2017
Край: 29.09.2017
Място: Католическа църква"Непорочно зачатие на Дева Мария"
Адрес:
ул. "Преслав" № 41, Варна

24.07.2017 – 30.11.2017

Фотоизложба – Полски обекти в списъка на ЮНЕСКО

unesco-t18

24 юли – 30 ноември 2017
Оградата на Посолството на Република Полша в София, бул. Евлоги Георгиев

ПОЛША – Страна на забележителности, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Полша предлага удивителни срещи с уникални исторически и природни богатства. Страната се слави с четиринадесет от близо хилядата забележителности, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Полша се гордее с историческите централни квартали на Краков и Торун, обаятелни с вековните си постройки, както и със Стария град на Варшава. Столицата на Полша впечатлява експертите на ЮНЕСКО с извършените възстановителни работи без прецедент в историята на човечеството. В престижния списък е включен и средновековният замък в Малборк. Той е най-голямата тухлена постройка в света. Полша е привлекателна и със забележителните си природни обекти, градини и дървени църкви – свидетелства за изкуството на старите майстори-занаятчии и с религиозните си обекти, в които продължава да кипи живот. Страната се гордее с монументалната творба на съвременната архитектура – Залата на столетието във Вроцлав. Беловежката гора е природно богатство от уникални за цяла Европа вековни девствени гори.

Свое място в Списъка има и зловещият паметник от миналото, споменът за което ни преследва и до днес – немският нацистки концентрационен лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау (1940 – 1945 г.).

Начало: 24.07.2017
Край: 30.11.2017
Място: Оградата на Посолството на Република Полша в София/ Ogrodzenie Ambasady RP w Sofii
Адрес:
бул. Евлоги Георгиев/ bul. Ewłogi Georgiew

05.09.2017 – 22.09.2017

Документална изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”

wystawa Ankieta BAN

4 – 22 септември 2017 г.
Полски институт, вход свободен

Съвместно с Научния архив на БАН

Документална изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”, посветена на “Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)”, издадена от Тадеуш Ст. Грабовски през 1917 г. в Краков

Изложбата е изготвена от Научния архив на БАН по случай 100 години от издаването на “Българската анкета по полския въпрос”. Преди 100 години 32 български политици и интелектуалци се ангажират с обществени дейности в полза на възстановяването на независима Полша, като отговарят на въпроси, зададени от Тадеуш Ст. Грабовски, основател на Полското бюро по печата в София, инициатор на Анкетата (1915), a към края на 1918 година – първият посланик на Полската република в София. Изложбата подробно разказва за българските участници в анкетата, сред които има много политици, университетски преподаватели и писатели. Сред тях са 8 професионални политици, в т.ч. 6-има бивши и настоящи министри (д-р Васил Радославов и И.Е.Гешов), 10 учени, университетски преподаватели, членове на Академията на науките (Боян Пенев и Стилиян Чилингиров), писатели и поети (Иван Вазов и Мара Белчева). В изложбата са включени репродукции на исторически документи. Те са използвани в полско-българското издание на анкетата, инициирано през 2011 г. от полонистката проф. Магда Карабелова.

Начало: 05.09.2017
Край: 22.09.2017
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

15.09.2017 – 19.11.2017

Изложба “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

wystawa Piotrowski Ajdukiewicz

14 септември – 19 ноември 2017 г.
Национална галерия – Квадрат 500, ул. “19 февруари” № 1

Съвместно с Националната галерия в София

Изложба “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

Първа изложба на полските художници, включваща такъв брой и разнообразие от непоказвани досега творби. Ще бъдат представени работите на двама полски творци – Антони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич, заемащи специално място в колекциите на Националната галерия. Творчеството на двамата художници съществено повлиява процеса на формиране на новото българско изкуство. Представените рисунки и картини разказват за събития от българската история, привлекли вниманието на творците. Реалистичната насока и майсторството, които те демонстрират в творчеството си, са основа за развитието на бъдещото българско батално изкуство.

Aнтони Пиотровски – полски художник, илюстратор, участник и пряк свидетел на събитията от Сръбско-българската война 1885 г., военен кореспондент и рисувач „от българската страна на фронта“ в британското и френското списание „The Graphic” и „Illustration”, важни европейски седмичници, формиращи общественото мнение. По поръчение на главнокомандващия княз Александър Батенберг Пиотровски отразява епични моменти от военните действия, като създава цикъл рисунки. Артистът е и първият художник на българската армия. Той е автор на картички-литографии, на които са изобразени войници в униформи на всички родове български войски. През 1889 г. той рисува една от най-известните си картини – „Баташкото клане”, за която получава награда на първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. Днес картината се намира в Националната галерия в София.

Taдеуш Айдукевич – полски художник, който пристига в България през 1884 г. по покана на княз Фердинанд ІІ. Рисува баталистични картини и портрети, както и портрети на известни личности. Заедно с Антони Пиотровски е причисляван към основоположниците на новото българско изкуство.

Начало: 15.09.2017
Край: 19.11.2017
Място: Национална галерия – Квадрат 500/ Narodowa Galeria Sztuki - Kwadrat 500
Адрес:
ул. "19 февруари" № 1/ ul. 19 lutego nr 1

18.09.2017 – 24.09.2017

KИНОТЕКА – Полски филмов фестивал в България

18-24 септември, 18:30 ч.
Културен център Г8, ул. “Уилям Гладстон” № 8, вход свободен до запълване на местата

KИНОТЕКА – Полски филмов фестивал в България

Каним ви на КИНОТЕКА – панорама на съвременното полско игрално и документално кино.

Започва нов филмов проект – Полски филмов фестивал КИНОТЕКА, който ще се осъществява от Полския институт в София. За първи път филмовият проект КИНОТЕКА е реализиран по инициатива на Полския институт в Лондон, а по-късно има свои издания в Ню Делхи и Стокхолм.

Първото българско издание на Кинотеката включва 5 игрални филма, 2 блока с документални и късометражни филми. Първият е посветен на паметта на Анджей Вайда, един от най-изтъкнатите полски филмови, театрални и телевизионни режисьори, един от създателите на т.нар. полска филмова школа. Той включва негови студентски и ранни етюди, а във втория блок ще бъде представена продукцията на Вайда студио.

Освен това по време на фестивала във фоайето на Културен център Г8 ще бъде представена изложба полски филмов плакат. Любителите на джаза ще могат да гледат документален филм, посветен на Кшищоф Комеда, композитор и джаз пианист, автор на познати в цял свят джазови стандарти и филмова музика, пионер на модерния джаз в Полша.

Кинотеката ще приключи с джазов концерт на квартета на Гжегож Карнас на 29 септември, по време на който ще бъдат изпълнени композиции на Кшищоф Комеда, както и авторски парчета на вокалиста Гжегож Карнас.

Добре дошли на първото българско издание на Полския филмов фестивал КИНОТЕКА!

Начало: 18.09.2017 18:30
Край: 24.09.2017 20:30
Място: Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
Адрес:
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

22.09.2017

КИНОТЕКА – “Клубът на пътешествениците” – реж. Томаш Шафрански (2015, 94’)

Klub Włóczykijów

22 септември, петък, 18:30 ч.
Културен център Г8, ул. “Уилям Гладстон” № 8, вход свободен до запълване на местата

Клубът на пътешествениците – реж. Томаш Шафрански (2015, 94’)

В ролите: Богдан Калус, Франчишек Джидух, Якуб Врублевски, Камила Буялска, Пьотр Януш, Томаш Каролак и Войчех Мецвалдовски.

Главният герой, тринадесетгодишно момче, преживява виртуални приключения в света на компютърните игри. Неочакваната поява на откачения чичо Дионизи, търсач на съкровища, обърква подредения живот на момчето и го въвлича в истинско лятно приключение.
Двамата с чичото тръгват на пътешествие, за да открият съкровището, скрито от дядо Хиероним по време на Втората световна война.

Начало: 22.09.2017 18:30
Край: 22.09.2017 20:30
Място: Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
Адрес:
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

23.09.2017

КИНОТЕКА – Етюди на Анджей Вайда

Idé do slonca

23 септември, събота, 18:30 ч.
Културен център Г8, ул. “Уилям Гладстон” № 8, вход свободен до запълване на местата

Етюди на Анджей Вайда:

Керамика от Илжа (1951, 9’30’’)
Градчето Илжа, разположено на брега на река Илжанка в келецкото воеводство, от векове е известно като град на грънчарството. Филмът разказва историята на грънчарския занаят в района и на сблъсъка между местната култура и промишленото производство.

Лошо момче (1951, 6’12’’)
По новела на Антон П. Чехов.

Докато ти спиш (1953, 10’25’’)
„Тогава всички снимаха филми за деца, понеже това бе най-безопасната тема както художествено, така и политически“. (А. Вайда, Филмувка; разказ за Лодзката филмова школа). Етюдът е заснет през последната година от следването на Анджей Вайда. Спокойна атмосфера на детската стая преди детето да заспи. Лампата още свети, влиза майката, за да приспи детето. Това обаче е само рамка за основната част от историята. Какво ли сънува детето в годината на смъртта на Сталин?

Вървя към слънцето (1953, 14’)
Спорен и предизвикващ множество дискусии репортаж от ателието на Ксавери Дуниковски. Комбинация от репортаж от студиото на артиста и изключително субективна форма на филмова импресия.

Напластяване (35’, 1968)
Заснета в края на 60-те комедия science fiction. Филмът разказва за събития от близкото бъдеще на прага на XXI век. Сценарият е написан от Станислав Лем, специалист по научната фантастика и гротеската.
Успешният рали състезател Ричард Фокс постояно предизвиква различни опасни инциденти. Благодарение на гениалния д-р Бъртън, който му трансплантира на мястото на повредени части от тялото органите на жертви от неговите инциденти, Фокс може да продължи кариерата си като спортист. Нещата се усложняват, когато се оказва, че Фокс възприема по малко от индивидуалностите на донорите, сред които се оказват жена и куче.

Начало: 23.09.2017 18:30
Край: 23.09.2017 20:30
Място: Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
Адрес:
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

24.09.2017

КИНОТЕКА – Документални филми, реализирани във “Вайда студио”

superjednostka

24 септември, неделя, 18:30 ч.
Културен център Г8, ул. “Уилям Гладстон” № 8, вход свободен до запълване на местата

Документални филми, реализирани във Вайда студио

Охлюви – реж. Гжегож Шчепаняк (2015, 30’)
Французите са възмутени! Всеки втори охлюв в тяхната чиния е от Полша. Охлювената индустрия процъфтява, а полските производители изнасят охлюви не само във Франция и Италия, но превземат Китай и Япония. На вълната на популярността на „златния“ охлювен бизнес двама приятели решават да създадат собствена ферма и да спечелят милиони. Тайните на охлювения свят им разкрива специалистът Гжегож Скалмовски, известен като „Охлювеният крал“.

Суперединица – реж. Тереса Чепец (2014, 20’)
Суперединицата е огромен жилищен блок, проектиран в духа на Льо Корбюзие като “машина за живеене”. 15-те етажа на сградата могат да поберат до 3000 души. За да стигнат до апартаментите си, жителите трябва да преодолеят истински лабиринт от коридори и стълбища. 762 врати към апартаменти и 762 истории. Ние отваряме само някои от тях.

Остров – реж. Наталия Красилникова (2015, 18’)
Герой на филма е Микола Голован, възрастен скулптор от украинското градче Луцк, в което повече от 30 години той строи своята уникална къща. Мястото се е превърнало в туристическа атракция – хората пристигат, за да си направят снимка на фона на къщата, понякога и със самия артист. Филмът разказва преди всичко за ежедневието на човек, който се отдава на любимата си работа, без да обръща внимание на популярността си. Един разказ за хармонията на самотата.

Будилник – реж. Пьотр Малецки (2015, 33’)
Циприян, Филип, Оля и Куба – четирима от 15-те малки пациенти на клиника „Будилник“. От много време те са в кома. Техните родители са твърдо решени да им помогнат да се върнат към живота. Филмът разказва невероятната история на хора, които въпреки сполетялата ги лична трагедия не се предават, изпълнени са с надежда и се борят за живота и здравето на децата си.

Начало: 24.09.2017 18:30
Край: 24.09.2017 20:30
Място: Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
Адрес:
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

25.09.2017 – 06.10.2017

Изложба “Заменхоф – създател на езика есперанто”

25 септември – 6 октомври 2017 г.
Полски институт, вход свободен

Съвместно със Съюза на българските есперантисти

По случай обявяването на Людвик Заменхоф за патрон на 2017 г. от ЮНЕСКО

Изложба “Заменхоф – създател на езика есперанто”

Изложбата представя Людвик Заменхоф, неговото семейство и раждането на идеята за създаване на общ език, който трябвало да бъде помощ при решаване на редица проблеми в многонационалните общества, както и популярността на делото на Заменхоф. Изложбата представя наследството на есперанто, литературата, възникнала на есперанто, биографиите на изтъкнати есперантисти и системата на езиковото обучение на есперанто.

Людвик Л. Заменхоф (1859-1917) е роден в Бялисток, тогава под руска окупация. Градът представлява многонационален тигел, включващ поляци, руснаци, евреи и немци. Първите опити за създаване на международен език „Lingwe Universala” са направени още в гимназията, но доразвитото предложение за универсален език е отпечатано през 1887 г. в малката книжка „Международен език. Предговор и пълен учебник” под псевдонима Doktoro Esperanto, в превод – „надяващият се доктор”. С времето думата е възприета като название на езика, който бързо печели популярност. Неговият създател се отказва от всички права, като желанието му е езикът да продължи да съществува, да се развива и да принадлежи на всички хора.

На 3 октомври от 18:00 ч. в Полския институт ще се състои вечер, посветена на д-р Заменхоф и делото му.

Начало: 25.09.2017
Край: 06.10.2017
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

26.09.2017

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – Прожекция на планинарски филми по случай 30-та годишнина от изкачването на Короната на Хималаите от Йежи Кукучка и 25-та годишнина от изчезването на Ванда Руткевич

BFF26.09

26 септември, вторник, 19:00 ч.
Полски институт, ул. “Веслец” №12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – Прожекция на планинарски филми по случай 30-та годишнина от изкачването на Короната на Хималаите от Йежи Кукучка и 25-та годишнина от изчезването на Ванда Руткевич

По време на срещата ще си спомним за великите поляци, за големите звезди на полския и световния хималаизъм, които продължават да смайват с постиженията си младото поколение катерачи и любители на планините.

Каравана от мечти – Ванда Руткевич (реж. Марек Клосович, 45’)

Лхотце-партия покер (реж. Войчех Кукучка, 23’)

Кукучка (реж. Йежи Порембски, 45’) – Историята на Йежи Кукучка, разказана от неговите близки, приятели, семейство и други алпинисти.

Начало: 26.09.2017 19:00
Край: 26.09.2017 21:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша