Календар › История

14.09.2017

Oткриване на изложбата “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

Ajdukewicz_Ferdinand_na_manewri

14 септември, четвъртък, 18:00 ч.
Двореца, пл. Княз Александър I

Съвместно с Националната галерия в София

Oткриване на изложбата “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

Първа изложба на полските художници, включваща такъв брой и разнообразие от непоказвани досега творби. Ще бъдат представени работите на двама полски творци – Антони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич, заемащи специално място в колекциите на Националната галерия. Творчеството на двамата художници съществено повлиява процеса на формиране на новото българско изкуство. Представените рисунки и картини разказват за събития от българската история, привлекли вниманието на творците. Реалистичната насока и майсторството, които те демонстрират в творчеството си, са основа за развитието на бъдещото българско батално изкуство.

Aнтони Пиотровски – полски художник, илюстратор, участник и пряк свидетел на събитията от Сръбско-българската война 1885 г., военен кореспондент и рисувач „от българската страна на фронта“ в британското и френското списание „The Graphic” и „Illustration”, важни европейски седмичници, формиращи общественото мнение. По поръчение на главнокомандващия княз Александър Батенберг Пиотровски отразява епични моменти от военните действия, като създава цикъл рисунки. Артистът е и първият художник на българската армия. Той е автор на картички-литографии, на които са изобразени войници в униформи на всички родове български войски. През 1889 г. той рисува една от най-известните си картини – „Баташкото клане”, за която получава награда на първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. Днес картината се намира в Националната галерия в София.

Taдеуш Айдукевич – полски художник, който пристига в България през 1884 г. по покана на княз Фердинанд ІІ. Рисува баталистични картини и портрети, както и портрети на известни личности. Заедно с Антони Пиотровски е причисляван към основоположниците на новото българско изкуство.

Изложбата продължава дo 19.11.2017 г.

Начало: 14.09.2017 18:00
Край: 14.09.2017 20:00
Място: Двореца, пл. Княз Александър I
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

06.09.2017

Банско: “Полско-еврейските отношения по време на войната и след това” – лекция на д-р Матеуш Шпитма

Mateusz Szpytma fot. Inga Budweil

Банско
6 септември, сряда, 17:00 ч.
Конферентна зала на “Регнум апарт хотел” в Банско

Съвместно с Организацията на евреите в България “Шалом”

В рамките на XI фестивал “Лимуд Кешет 2017″ (5-10.09.2017)

“Полско-еврейските отношения по време на войната и след това”
Лекция на д-р Матеуш Шпитма, зам.-председател на Института за национална памет, един от учредителите на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова

Матеуш Шпитма – историк, зам.-председател на Института за национална памет, в който работи от 2000 г. В периода 2015–2016 е директор на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова. Автор, съавтор и редактор на няколко научни книги, в т.ч. посветени на спасяването на евреи от поляци по време на немската окупация („Праведниците и техния свят. Maркова на снимките на Юзеф Улма“, 2007, 2015; The Risk of Survival. The Rescue of the Jews by the Poles and the Tragic Consequences for the Ulma Family from Markowa, 2009) както и на няколко десетки научни и научно-популярни статии. Публикувал е в „Dziennik Polski”, „Nasz Dziennik”, „Gość Niedzielny”, „Tygodnik Powszechny”, „Zeszyty Historyczne WiN”, „Biuletyn IPN”, „pamięć.pl”.
Специално място в изследванията му, както и в популяризаторската му дейност заема историята на сем. Улма, избито от германците заедно с укриваните от тях евреи на 24 март 1944 г. в Маркова. Освен книги и многобройни статии, публикувани и извън Полша, той е автор на идеята и учредител (както и уредник на постоянната експозиция) на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова.
Матеуш Шпитма е съорганизатор на над двадесет младежки посещения на места, свързани с мартирологията на поляците (в т.ч. концлагерите Аушвиц, Заксенхаузен и Дахау, Катин, Харков и Медное), както и съавтор и ръководител на авторския колектив на три издания на образователни материали на ИНП „Катинското престъплание“.
През 2009 г. той е награден от президента Лех Качински с „Бронзов кръст за заслуги“, а в 2016 г. президентът Анджей Дуда му връчва „Сребърен кръст за заслуги“.
Oт 2016 г. Матеуш Шпитма е почетен член на Полската асоциация на праведниците на света. От 2017 г. той е член на Програмния съвет на Еврейския исторически институт.

Начало: 06.09.2017 17:00
Край: 06.09.2017 19:00
Място: Конферентна зала на "Регнум апарт хотел"/ Sala konferencyjna "Regnum Apart Hotel"
Адрес:
Банско/ Bansko

04.09.2017

Oткриване на документалната изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”

wystawa Ankieta BAN

4 септември, понеделник, 18:00 ч.
Полски институт, вход свободен

Съвместно с Научния архив на БАН

Oткриване на документалната изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”, посветена на “Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)”, издадена от Тадеуш Ст. Грабовски през 1917 г. в Краков

Изложбата е изготвена от Научния архив на БАН по случай 100 години от издаването на “Българската анкета по полския въпрос”. Преди 100 години 32 български политици и интелектуалци се ангажират с обществени дейности в полза на възстановяването на независима Полша, като отговарят на въпроси, зададени от Тадеуш Ст. Грабовски, основател на Полското бюро по печата в София, инициатор на Анкетата (1915), a към края на 1918 година – първият посланик на Полската република в София. Изложбата подробно разказва за българските участници в анкетата, сред които има много политици, университетски преподаватели и писатели. Сред тях са 8 професионални политици, в т.ч. 6-има бивши и настоящи министри (д-р Васил Радославов и И.Е.Гешов), 10 учени, университетски преподаватели, членове на Академията на науките (Боян Пенев и Стилиян Чилингиров), писатели и поети (Иван Вазов и Мара Белчева). В изложбата са включени репродукции на исторически документи. Те са използвани в полско-българското издание на анкетата, инициирано през 2011 г. от полонистката проф. Магда Карабелова.

Изложбата продължава до 22 септември 2017 г.

Начало: 04.09.2017 18:00
Край: 04.09.2017 20:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

02.09.2017

Публично четене на драмата “Сватба” на Станислав Виспянски

2017_08_TheWedding

2 септември, събота, 16:00 ч.
Книжарница Гринуич, бул. “Витоша” №37, вход свободен

Съвместно с Посолството на Република Полша в София, Полското културно-просветно дружество “Владислав Варненчик” в София

Публично четене на драмата “Сватба” на Станислав Виспянски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл. С участието на актьора Богдан Глишев.

Превод на откъси от драмата: Антоанета Попова.

Под почетния патронаж на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и посланика на Република Полша в София Кшищоф Краевски.

Въведение: проф. Калина Бахнева, литературовед, преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Станислав Виспянски (1869-1907) – драматург, поет, художник, театрален реформатор и автор на 37 драматични текста. Дебютира с премиерата на „Варшавянка” през ноември 1898 г. Той е първият постановчик на цялата поема „Задушница” на Адам Мицкевич, творец и идеолог на полския монументален театър, изведен в XVI урок на „Лекции за полската литература” на Адам Мицкевич.
Пише драми, препращащи към традициите на античната драма („Завръщането на Одисей”, „Aхил”), шекспировия театър (трактат-перифраза „Хамлет”), към драматургията на Вагнер („Легенда”, „Даниел”), драмата на Метерлинк („Протесилас и Лаодамия”), Ноемврийското въстание („Варшавянка”, „Лелевел”, „Ноемврийска нощ”).
В идейната трилогия „Сватба” (1901), „Освобождение” (1903) и „Aкрополис” (1904) той предлага принципна равносметка за съвременна Полша.

Драмата “Сватба” е най-важното произведение в творчеството на Станислав Виспянски, смятано за най-важната и най-добрата полска драма на XX век, вдъхновена от сватбата на приятеля на поета Луциан Ридъл. Поставена за първи път на сцената на Градския театър в Краков на 16 март 1901 г., тя се превръща в един от най-важните гласове в дискусията за Полша и веднага донася на автора си огромна популярност. Измежду многобройните постановки на драмата внимание заслужава нейната филмова версия, заснета от Анджей Вайда (1973).

Начало: 02.09.2017 16:00
Край: 02.09.2017 18:00
Място: Книжарница Гринуич/ Księgarnia Greenwich Book Center
Адрес:
бул. "Витоша" №37/ bul. "Witosza" 37
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

01.09.2017

Белене: Oткриване на документалната изложба “Папа на свободата” от Центъра за изследване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава по случай празника на града

pope_web_small

Белене
1 септември, петък, 17.00 ч.
Културен център “Евгени Босилков” към Католическа църква “Рождение на блажена Дева Мария”, ул. “Страцин” № 2

Съвместно с Посолството на Република Полша в София и Община Белене

Откриване на документалната изложба “Папа на свободата” от Центъра за изучаване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава

Изложба, посветена на живота и дейността на папа Йоан-Павел ІІ, първия от 455 години насам папа-неиталианец, славянин и гражданин на Източния блок. Разказ за най-важните събития в най-новата история на Полша и участието на Светия отец в тях: апостолическите му посещения в родната Полша, събитията през август’89 г., срещата му с делегацията на „Солидарност“ в Рим, писмото до ген. Ярузелски след въвеждането на военното положение през 1981 г., изказванията му по време на международни срещи, в т.ч. Световните дни на младежта, инициирани от него, посещенията му в чужбина.

Начало: 01.09.2017 17:00
Край: 01.09.2017 19:00
Място: Културен център "Евгени Босилков" към Католическа църква "Рождение на блажена Дева Мария"
Адрес:
ул. "Страцин" № 2

05.07.2017 – 10.08.2017

Старо Железаре: Проект “Село на личностите /Село на графитите”

Kantor_Boznanska_web

Старо Железаре
5 юли – 10 август 2017

Проект “Село на личностите /Село на графитите” – 10 млади полски творци рисуват в село Старо Железаре

Проектът “Село на личностите /Село на графитите” е иницииран от Галерия “Венци” в Познан. В рамките на проекта млади полски и български творци рисуват в селото графити, изобразяващи жителите в компанията на известни личности, най-често от света на политиката. Проектът получава световна известност благодарение на материал, излъчен от американска телеграфна агенция. Тазгодишното издание обогатява броя на графитите, за да може Старо Железаре да се превърне в едно голямо произведение на изкуството.
Полските участници ще нарисуват образите на Анджей Вайда, Владислав Стшемински, Катажина Кобро и Виткаци.

Начало: 05.07.2017
Край: 10.08.2017
Място: Старо Железаре

09.06.2017

Цикъл “Полската литература – известна и неизвестна”. Лекция на проф. дфн Калина Бахнева “Полските Антигони. Драматургията на Януш Гловацки”

Bachnewa_new_web

9 юни, петък, 18.00 ч.
Полонистичен кабинет № 149, Ректорат, Софийски университет, вход свободен

Съвместно с Факултета по славянски филологии

Водещо място в лекцията заема драмата на Януш Гловацки Антигона в Ню Йорк, която се проблематизира от гледна точка на задомяването / бездомността, отношението: природа–култура, становището на Зигмунт Бауман за миграционните процеси и човешките „отпадъци”, концепцията на Юлия Кръстева за „смущаващата другост”, както и психоаналитичния опит на Жак Лакан „Стадият на огледалото”. Задълбоченото осмисляне на формирането на Аз-а и въпроса за Чуждия / Другия като същностни за понятието „поликултуризъм” се дължи на интертекстуалния прочит на пиесата с драматургичното творчество на Витолд Гомбрович (Ивона, принцесата на Бургундия), Славомир Мрожек (Емигранти) и поезията на Збигнев Херберт.

Въз основа на етимологията на понятието „етнос” се осмислят водещи идеи на драмата Антигона в Ню Йорк на Гловацки. Художествените биографии на разноетничните бездомници в Томпкинс скуеър парк актуализират представата за Холокоста и робството / геноцида на покорените от испанските завоеватели първообитатели на американския континент.

Лекцията проблематизра релацията: антична (старогръцка)–американска демокрация и обобщава характерни аспекти от формиращите се „нови” етнически общности в САЩ (напр. ethnoclass). Едно от водещите значения за „етнос” и „етнически” се разглежда във връзка с теоретичните постановки на Клод Леви Строс, Зигмунт Бауман, Джорджо Агамбен върху отношението на съвременната цивилизация към представителите на нациите, традиционно изключени от културното развитие на „цивилизованите” общества. На базата на Аристотелевото понятие „роб” / „варварин” се разглежда съвременния вариант на отношението между варварство и цивилизация.

Отделно място в лекционното изложение заема на пръв поглед странната връзка между представители на славянския свят и порториканката Анита. Взаимоотношенията между героите се интерпретират в контекста на концепцията на Клод Леви-Строс за студените и топлите култури, както и от перспективата на теориите / практиките на (пост)колониализма.

Лекцията проследява историята на парковото пространство (менажерия, ловен парк), обвързвайки я с анимализирания образ на емигранта, концепцията на Бауман за държавата–градина, живописното наследство на Йеронимус Бош.

Антигона в Ню Йорк се осмисля в диалог с драмите на Гловацки: Фортинбрас е пиян?, Пепеляш, Четвъртата сестра.

Проф. дфн Калина Бахнева – българска полонистка и славистка, преподавател по история на литературата в СУ “Св. Климент Охридски” и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор на редица научни публикации, в областта на литературознанието, в т.ч. монографиите “Преселението на художественото слово” (1993) и “Западноевропейската романтика и нейните отражения в славянските литератури” (2013).

Начало: 09.06.2017 18:00
Край: 09.06.2017 20:00
Място: Полонистичен кабинет № 149/ Pracownia Polonistyczna (gabinet 149)
Адрес:
Софийския университет/ Uniwersytet Sofijski
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

08.06.2017

Цикъл “Полската литература – известна и неизвестна”. Лекция на проф. дфн Калина Бахнева: “Да съхраниш образите”. Българските преводи на творчеството на Збигнев Херберт

Bachnewa_new_web

8 юни, четвъртък, 18.00 ч.
Полонистичен кабинет № 149, Ректорат, Софийски университет, вход свободен

Съвместно с Факултета по славянски филологии

Лекцията е първото цялостно изследване в България и Полша на рецепцията на художественото наследство на Збигнев Херберт у нас. Фактическата история на българските преводи прераства в критическо изложение, проблематизиращо творческия натюрел на нашите преводачи, адекватността на преводната версия и нейната обоснованост от националните културни кодове, традиционните и актуалните естетически нагласи на родното и полското поетическо съзнание.

Обобщават се постиженията на най-известните български интерпретатори на творчеството на Збигнев Херберт: Николай Кънчев, Вера Деянова и Димитрина Лау-Буковска. Аргументира се връзката между преводаческото решение и творческия натюрел на отделните преводачи. Специално внимание е отделено на философското и естетическото взаимодействие между поезията на Кънчев (1936–2007) и Херберт, както и на творческите контакти между двамата поети. Българската рецепция на един от най-големите съвременни поети на Полша се разглежда в контекста на традиционно силното присъствие на полската поезия у нас.

Проф. дфн Калина Бахнева – българска полонистка и славистка, преподавател по история на литературата в СУ “Св. Климент Охридски” и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор на редица научни публикации, в областта на литературознанието, в т.ч. монографиите “Преселението на художественото слово” (1993) и “Западноевропейската романтика и нейните отражения в славянските литератури” (2013).

Начало: 08.06.2017 18:00
Край: 08.06.2017 20:00
Място: Полонистичен кабинет № 149/ Pracownia Polonistyczna (gabinet 149)
Адрес:
Софийския университет/ Uniwersytet Sofijski
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

06.06.2017 – 24.08.2017

Документалната изложба “От Вишеград до Вишеград”

65x100_01_viii_k_wstepna

5 юни – 24 август 2017 г.
Полски институт, ул. Веслец № 12

ПО СЛУЧАЙ ПОЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

Изложбата “От Вишеград до Вишеград” е опит да бъдат показани връзките между държавите от Вишеградската група от първата среща на Вишеградската тройка през 1335 г. до подписването на декларацията през 1991 г. Тя представя многовековното сътрудничество, което се осъществява на няколко нива: политика, религия, култура, икономика, а също и исторически и обществени събития, общи за четирите народа, каквито са борбата с турците, национално-освободителните борби, Втората световна война, съпротивата срещу комунистическата власт и преломната 1989 г. Изложбата включва материали от архивите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, а текстовете са подготвени в пет езикови версии (английски, български, чешки, унгарски и словашки). Изложбата е съфинансирана от Вишеградския фонд.

Начало: 06.06.2017
Край: 24.08.2017
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

05.06.2017

Откриване на документалната изложба “От Вишеград до Вишеград”

65x100_01_viii_k_wstepna

5 юни, понеделник, 18.00 ч.
Полски институт, ул. Веслец № 12

ПО СЛУЧАЙ ПОЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

Изложбата “От Вишеград до Вишеград” е опит да бъдат показани връзките между държавите от Вишеградската група от първата среща на Вишеградската тройка през 1335 г. до подписването на декларацията през 1991 г. Тя представя многовековното сътрудничество, което се осъществява на няколко нива: политика, религия, култура, икономика, а също и исторически и обществени събития, общи за четирите народа, каквито са борбата с турците, национално-освободителните борби, Втората световна война, съпротивата срещу комунистическата власт и преломната 1989 г. Изложбата включва материали от архивите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, а текстовете са подготвени в пет езикови версии (английски, български, чешки, унгарски и словашки). Изложбата е съфинансирана от Вишеградския фонд.

Изложбата продължава до 1 септември 2017 г.

Начало: 05.06.2017 18:00
Край: 05.06.2017 18:30
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny
Научете повече за Полша