Календар › Музика

09.08.2017

ХХ Международен фестивал Банскоджаз (5 – 12.08.2016) – Шопен на струните на триото Стшелчик/Родович/Eренц

Rodowicz_trio_web

ХХ. юбилейно издание на Международния фестивал Банскоджаз (5 – 12.08.2016)
9 август, сряда, 21:00 ч.
Сцената на площад “Никола Вапцаров”, Банско

Шопен на струните на Стшелчик/Родович/Eренц – джазов проект на триото Мачей Стшелчик (цигулка), Пьотр Родович (контрабас) и Ромуалд Еренц (китара)

Тримата прекрасни музиканти винаги са се вълнували от мисълта какво би могло да се случи в музиката, ако Фредерик Шопен бе цигулар, китарист или контробосист. Всички творби, включени в проекта, са аранжирани така, сякаш именно тези инструменти трябвало да изиграят решаваща роля в музиката на Фредерик Шопен . В програмата, освен подчертаното присъствие на оригиналните теми, присъства и голяма доза импровизация.

Мачей Стшелчик от много години е причисляван към елита на полските и европейски джаз виолинисти. Лауреат на много награди, в т.ч. Златен лък от Международния фестивал за джаз виолинисти „Збигнев Зайферт“ в Шчечин; I награда за най-добър инструменталист от Фестивала „Джаз край Одер“. Като лидер на групата „Set-Off“ печели II награда от Джазфестивала в Хуиларт в Белгия. Свирил е с най-изтъкнатите полски джазмузиканти, в т.ч. Влоджимеж Нахорни, омаш Станко, Aнджей Ягоджински, Ярослав Шметана, както и с Ървин Лий III Джуниър, Патрик Бланчард, Майкъл Стюарт, Франк Паркър, Виктор Бейли. Списанието „Jazz Forum“ в анкетата си Jazz Top шест пъти го обявява за първия джазов виолинист в Полша. В актива си има два авторски диска: Music for M и Jobim. Участвал в над 50 музикални проекта.

Пьотр Родович е завършил Богословската католическа академия във Варшава, инструменталния факултет на Музикалния колеж Бъркли в Бостън, и Музикалната академия в Катовице (джазов факултет). Работил е с Джошуа Редмън, Боб Мозес, Игор Бутман, Скип Хадден, Уолтър Дейвис, Боб Уиникер биг бенд, а в Полша с такива музиканти като Томаш Шукалски, Януш Муняк, Кажимеж Йонкиш, Влодек Павлик, Кшищоф Херджин, Артур Дуткевич.
През 1992 г. заедно с Хенрик Майевски основават джазов факултет в Държавното музикално училище „Фредерик Шопен“ във Варшава, където преподава.

Ромуалд Еренц е завършил класа по китара на Музикалната академия в Лодз. Има следдипломна квалификация в Bundesakademie fur Musikalische Jugendbildung в Тросинген (Германия). Уменията си усъвършенства с участия в многобройни майсторски класове в Полша и чужбина. Над десет години осъществява концертна дейност – солова и камерна, работил е с редица филхармонии в Полша. Асистент в педагогическия факултет на Познанския университет. Aвтор на многобройни аранжименти и обработки за китара и камерни състави, артистичен директор на фестивала “Mузика в старинния Шерадз“.

Начало: 09.08.2017 21:00
Край: 09.08.2017 23:00
Място: Сцената на площад "Никола Вапцаров"/ Scena na placu im. Nikoły Wapcarowa
Адрес:
Банско/ Bansko

28.07.2017

Варна: Концерт на Adam Wendt Power Set

Adam+conn_web

Варна
Mеждународен фестивал Варнаджаз (28 – 31.07.2017)
28 юли, петък, 20:30 ч.
Археологически музей, бул. „Мария-Луиза“ № 41

Концерт на Adam Wendt Power Set в състав Aдам Венд, Пшемислав Раминяк и Марчин Яр

Групата е представител на жанра електроджаз. Неконвенционалният инструментариум, разнообразният, динамичен репертоар, оригиналните композиции на лидера Адам Венд и комуникативността на музикалния изказ са най-важните предимства на групата. Проектът е своеобразен поклон към големите майстори на световната джаз сцена: Еди Харис, Дж. Адерли, Стенли Турентин, Майлс Дейвис.

Aдам Венд е един от водещите полски саксофонисти, лауреат на много награди, съавтор на успеха и репертоара на групата Walk Away. Записва и свири с най-известните имена от джазсцената (Ранди Брекър, Майк Стърн, Eрик Мариентал, Чик Кърия, Уршула Дуджак, Нипи Ноя) и най-добрите представители на черния блус (Сидни „гитар крушър“ Селби и Кийт Дън). През 1990 г. неговата група Walk Away с Уршула Дуджак откриват европейските концерти на Майлс Дейвис. Досега е участвал в записите на oк. 70 диска не само като саксофонист, но и като композитор и аранжор. Канен за участие в записи на радио- и телевизионни програми, както и за участия във фестивали. Като солист и сесиен музикант е работил с най-големите полски звезди на джаза и попмузиката. Освен чисто концертна дейност често води уроци в рамките на Maлка джазова академия и Музикални работилници в Полша и Германия.

Пшемислав Раминяк – пианист, композитор и аранжор. Работил с най-добрите полски джазмени, в т.ч. Ян Пташин Врублевски, Збигнев Левандовски, Адам Венд, Maчей Стшелчик.
С групата си RGG Trio печели редица награди на различни фестивали и джазови конкурси в Полша и в чужбина, в т.ч.: II награда от Международния композиторски конкурс „Кшищоф Комеда“ за композицията си “Three for Brad” (2003 г.); I награда от фестивала „Bielska Zadymka Jazzowa“ (2002 г.); II място и наградата на публиката от International Jazz Festival Getxo (Испания) (2003 г.); „Kлюч за кариерата” от Поморската джазова есен в Гожув Велкополски (2003 г.) Пшемислав Раминяк често е канен като сесиен музикант за участие в различни формации, не само джазови. Освен това е автор на музика към театрални спектакли. Работи с джазцигуларя Aдам Балдих, създавайки различни музикални продукции.

Maрчин Яр – завършва джазовия факултет на Музикалната академия в Катовице. Професионалната си кариера започва в квинтета на Ян Пташин Врублевски (1987). По-късно работи с Гарисън Фуел, Николъс Симьон, Йоахим Менцел, Збигнев Намисловски, Пьотр Войташик, Куба Станкевич. С повечето от най-известните джазмени записва ок. 20 диска за различни лейбъли. Многократно е бил преподавател по време на Музикалните работилници в Пулави, Leichlinger Jazz Workshop в Германия, Музикалните работилници в Пултуск, Международните музикални работилници в Иновроцлав и Прага. Oт 2004 г. е преподавател в класа по ударни във Факултета за джаз и естрадна музика в Института за култура и музикално изкуство в университет в Желона гура. Без прекъсване работи с Ян Пташин Врублевски, квартета Adam Wendt & Friends и други джаз музиканти.

Начало: 28.07.2017 20:30
Край: 28.07.2017 22:30
Място: Археологически музей
Адрес:
бул. „Мария-Луиза“ № 41, Варна

26.05.2017

Рецитал на Марчин Брониковски по случай 25 години сценична дейност с участието на Елица Нешевска

Bronikowski

26 май, петък, 19:00 ч.
Полски институт, вход свободен

В рамките на 48. Mеждународен фестивал „Софийски музикални седмици“ (22.05 – 10.06.2017)
Под патронажа на Президента на Република България Румен Радев

На рояла – Елена Каралийска
Почетен гост: проф. Павел Герджиков

В програмата: песни от полски и български композитори – Ст. Монюшко, Фр. Шопен, M. Kaрлович, Д. Христов, Г. Златев-Черкин, П. Ханджиев, В. Баева и П. Владигеров.

Maрчин Брониковски – полски оперен певец, баритон. През 1992 г. се дипломира с отличие в Музикалната академия в София (при проф. Руско Русков). Уменията си усъвършенства в Accademia Rossiniana в Пезаро под ръководството на Алберто Зеда и в миланската Ла Скала при Карло Бергонци. През 1992 г. дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Фигаро в „Севилския бръснар“ на Росини. Mарчин Брониковски е единственият полски оперен певец, поканен от Хосе Карерас за участие в организирания от него благотворителен концерт по случай 50-та годишнина на УНИЦЕФ (1996).

Музикантът се изявява на най-известните световни оперни сцени, в т.ч. Deutsche Oper в Берлин, Баварската държавна опера в Мюнхен, Франкфуртската опера, Държавната опера в Хамбург, Württembergische Staatstheater в Щутгарт, New Israeli Opera в Тел Авив, Teatro Gayarre в Памплона, Teatro Victoria Eugenia в Сан Себастиан, Palacio Euskalduna в Билбао, Auditorio Nacional в Мадрид, Teatro Cervantes в Малага, Teatro Campoamor в Овиедо, Teatro Giuseppe Verdi в Триест, La Fenice във Венеция, Nico Opera House в Капщад, Opéra du Rhin в Страсбург, Opéra de Nice, Националната опера в Атина, Semperoper в Дрезден, операта в Лайпциг, Болшой театър в Москва, Държавната опера на Южна Австралия, Новозеландската опера, Teatro Colon в Буенос Айрес, Тeatro Amazonas в Манаос (Бразилия), Scottish Opera, Opera North, Szanghaj Opera, Opera Hong Kong; във фестивалите в Брегенц, Макао, Сан Себастиан, Мартина Франка, Шлезвиг-Холщайн, Талин, Уинслоу, Берген, Варна и Масада.

През 2000 г. той е първият полски баритон, дебютирал на сцената на Кралската опера Ковънт гардън, a през 2004 г. за първи път излиза на сцената на Ла Скала в Милано.

В Полша е пял на сцените на Националната опера – Театър Велки във Варшава, оперите в Краков, Бидгошч, Шчечин, Театър Велки в Познан, както и в Национaлната филхармония във Варшава, и филхармониите в Познан, Бялисток, на фестивала “Wratislavia Cantans” и в студиото на Полското радио във Варшава.

В досегашната си кариера е изпълнил над 30 роли в операта, в т.ч.: Вертер, Вълшебната флейта, Севилския бръснар, Пепеляшка, Фауст, Ромео и Жулиета, Мадам Бътерфлай, Линда от Шамони, Манон Леско, Дон Карлос, Травиата, Бал с маски, Кармен, Бохеми, Сватбата на Фигаро, Палячи, Селска чест, Лучия ди Ламермур, Пуритани, Беатриче ди Тенда, Хугеноти, Якобинец, Евгений Онегин, Дон Паскуале, Дон Жуан, Любовен еликсир, Крал Рогер и др. Участва в рецитали и ораторийни концерти.

Maрчин Брониковски има записи за Българското радио, Втора програма на Полското радио, Баварското радио в Мюнхен, Испанското радио, Финландското радио, също така участия в редица национални и чужди телевизионни предавания (в т.ч. Белгия, Финландия, Франция, Гърция, Испания, Израел, Корея, Китай, Норвегия и ЮАР). Той е лауреат на много награди от престижни международни вокални конкурси.

Начало: 26.05.2017 19:00
Край: 26.05.2017 21:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

08.05.2017

Европейски музикален фестивал “EВРОПА ТАНЦУВА”

IMG_82

08 май, понеделник, 16.00 ч.
Ларгото пред Министерски съвет

Съвместно с “Кантус фирмус”

Музикална агенция “Кантус фирмус” и Полският институт в София ви канят да се включите в проекта “Eвропа танцува”. В навечерието на Деня на Европа и в рамките на Европейския музикален фестивал в новия Комплекс “Антична София” – ларгото пред Министерския съвет, ще бъде организирана демонстрация на танци от различни европейски страни в съпровод на Софийски духов оркестър под диригентската палка на Юлий Дамянов на живо.
Полски танци – оберек и краковяк – ще представят Димитър Иванов и Кристина Иванова.

Начало: 08.05.2017 16:00
Край: 08.05.2017 18:00
Място: Ларгото пред Министерски съвет/ "Largo" przed Radą Ministrów RB
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

26.04.2017

Концерт на студентите от класа по камерно пеене на д-р Елена Каралийска

IMG_63_2016-12-14_Web

26 април, сряда, 18.00 ч.
Полски институт, вход свободен

Изпълнители: Далия Урумова, Боян Савов, Яна Узунова, Веселина Андреева и Стефани Емилова (фагот), Никол Раданова, Георги Николов, Емили Разбин, Жана Костова, Теодора Ташкова.

В програмата: творби на Й.С. Бах, В.А. Моцарт, Фр. Шуберт, Фр. Шопен, Ст. Монюшко, М. Карлович, К. Шимановски, Д. Христов и Л. Пипков.

Начало: 26.04.2017 18:00
Край: 26.04.2017 20:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

13.04.2017

Клавирен концерт

13 април, четвъртък, 18:00 ч.
Полски институт в София, вход свободен

Съвместно с Шопеновото общество в България

В програмата:

Й. С. Бах – Прелюд и фуга в си-бемол минор из том първи от „Добре темперирано пиано”
Лудвиг ван Бетовен – Соната № 7 в Ре мажор, оп.10 № 3, Първа част. Presto.
Виктор Чучков – Етюд
изп. Велимир Кьосев


Фр. Шопен – Балада № 3 Ла бемол мажор, оп.47
изп. Вероника Люпке


Петър Петров – Соната № 4
изп. Самира Алваш


Красимир Тасков – Три пиеси из цикъла „Мъниста”: Капчуци, Хвърчило, Подземна река
изп. Николай Стоев

Начало: 13.04.2017 18:00
Край: 13.04.2017 20:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

06.04.2017

Кюстендил: Марчин Кожол Квинтет представя “Balkan Music Project”

Marcin Koziol Quintet_web

Кюстендил
6 април 2017 г., четвъртък, 18.30 ч.

Читалище „Братство 1869“, ул. “Отец Паисий” № 11, вход свободен

Подготвената от музикантите програма включва творби на балкански и полски композитори. Програмата предвижда световна предпремиера на Концерта за китара и струнни на Яцек Рабински, написан специално за квинтета.

Творби от българския китарист Росен Балкански, Чрт Воглар
и Душан Богданович ще изпълнят:
Марчин Кожол (китара), Магдалена Савицка (флейта), Клаудия Ковач (цигулка), Шимон Яблонски (акордеон), Миколай Шикала (пиано)

Магдалена Савицка – абсолвентка на Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Mузикалните си умения развива и усъвършенства, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни педагози. Като оркестров музикант работи с оркестри в страната и чужбина. От 2015 г. се занимава активно с преподавателска дейност.

Клаудия Ковач следва в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск под ръководството на изключителните педагози проф. Константи Анджей Кулка и проф. Анна Прабуцка-Фирлей. Лауреат на престижни награди, в т.ч. четирикратно на I награда от Конкурса за цигулка на северна Полша в Сопот и Гдиня (2002-2005), II награда от Международния конкурс „Premio Citta di Padova” в Падуа (Италия 2016). Като солист участва заедно с К. А. Кулка в записа на диска „Cappelli Gedanensis“ с концерт h-moll за четири цигулки на Антонио Вивалди. Участва с академичния симфоничен оркестър и в запис на диск с музика на В. Килар, награден с „Фридерик“, както и в запис на диска с концерти на А. Пануфник.

Миколай Шикала – следва пиано в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Изнасял е концерти в страната и чужбина като солист и камерен изпълнител. Носител на много награди и отличия, включително I награда и две специални награди от X Международен клавирен конкурс в Гьорлиц (2011), I награда в категорията “клавирно дуо на четири ръце” и I награда в категорията “дует за две пиана” в I Международен конкурс за дуети „Сузана Шорени“ в Букурещ и II награда в категорията “клавирно дуо за четири ръце“ и II награда в категорията “дуо за две пиана” в XXV Международен клавирен конкурс в Рим (2015). Получава титлата Лауреат на “Естрада за млади изпълнители” на 49. Полски клавирен фестивал.

Шимон Яблонски завършва с отличие Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. През 2015 г. започва докторантура в академията. Многократно концертира с оркестри. Носител е на много награди в Полша и в чужбина, в т.ч. I награда на VI Concorso Musicale Europeo Citta di Filadelfia (2014), титлата „Most distinguished” от Световния музикален конкурс IBLA Grand Prize в Рагуза в Италия (2014). Специализира изпълнение на аржентинско танго на бандонеон. Музикантът е стипендиант на Министъра на културата и националното наследство, на Министъра на науката и висшето образование, както и на Института „Адам Мицкевич“.

Maрчин Кожол – автор на проекта Balkan Chamber Music. През 2015 г. завършва с отличие магистърската програма на Музикалната академия в Гданск. Като стипендиант по програмата Еразъм е следвал в Guildhall School of Music and Drama в Лондон. Докторант в Музикалната академия в Гданск. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Заедно с акордеониста Шимон Яблонски образуват музикалния дует 69 Duo. Концертирал е в много европейски страни. Лауреат на Гран при от XVI Международен конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ в Кюстендил (2012), първи награди от международните конкурси за китара: Guitar Open Festival Subotica (Сърбия 2012), Concorso Musicale Europeo Filadelfia (Италия 2014), Alirio Diaz в Рим (2014). Марчин Кожол е лауреат на престижните награди и стипендии на Министъра на културата и националното наследство и Министъра на образованието на Полша.

Начало: 06.04.2017 18:30
Край: 06.04.2017 18:30
Място: Читалище „Братство 1869“ / Dom Kultury „Bratstwo-1869”
Адрес:
ул. “Отец Паисий” № 11 / ul. Otec Paisij" 11, Кюстендил / Kiustendil
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

03.04.2017

Марчин Кожол Квинтет представя “Balkan Music Project”

Marcin Koziol Quintet_web

София
3 април, понеделник, 18.00 ч.
Полски институт в София, ул. Вестлец №12, вход свободен

Подготвената от музикантите програма включва творби на балкански и полски композитори. Програмата предвижда световна предпремиера на Концерта за китара и струнни на Яцек Рабински, написан специално за квинтета.

Творби от българския китарист Росен Балкански, Чрт Воглар
и Душан Богданович ще изпълнят:
Марчин Кожол (китара), Магдалена Савицка (флейта), Клаудия Ковач (цигулка), Шимон Яблонски (акордеон), Миколай Шикала (пиано)

Магдалена Савицка – абсолвентка на Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Mузикалните си умения развива и усъвършенства, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни педагози. Като оркестров музикант работи с оркестри в страната и чужбина. От 2015 г. се занимава активно с преподавателска дейност.

Клаудия Ковач следва в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск под ръководството на изключителните педагози проф. Константи Анджей Кулка и проф. Анна Прабуцка-Фирлей. Лауреат на престижни награди, в т.ч. четирикратно на I награда от Конкурса за цигулка на северна Полша в Сопот и Гдиня (2002-2005), II награда от Международния конкурс „Premio Citta di Padova” в Падуа (Италия 2016). Като солист участва заедно с К. А. Кулка в записа на диска „Cappelli Gedanensis“ с концерт h-moll за четири цигулки на Антонио Вивалди. Участва с академичния симфоничен оркестър и в запис на диск с музика на В. Килар, награден с „Фридерик“, както и в запис на диска с концерти на А. Пануфник.

Миколай Шикала – следва пиано в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Изнасял е концерти в страната и чужбина като солист и камерен изпълнител. Носител на много награди и отличия, включително I награда и две специални награди от X Международен клавирен конкурс в Гьорлиц (2011), I награда в категорията “клавирно дуо на четири ръце” и I награда в категорията “дует за две пиана” в I Международен конкурс за дуети „Сузана Шорени“ в Букурещ и II награда в категорията “клавирно дуо за четири ръце“ и II награда в категорията “дуо за две пиана” в XXV Международен клавирен конкурс в Рим (2015). Получава титлата Лауреат на “Естрада за млади изпълнители” на 49. Полски клавирен фестивал.

Шимон Яблонски завършва с отличие Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. През 2015 г. започва докторантура в академията. Многократно концертира с оркестри. Носител е на много награди в Полша и в чужбина, в т.ч. I награда на VI Concorso Musicale Europeo Citta di Filadelfia (2014), титлата „Most distinguished” от Световния музикален конкурс IBLA Grand Prize в Рагуза в Италия (2014). Специализира изпълнение на аржентинско танго на бандонеон. Музикантът е стипендиант на Министъра на културата и националното наследство, на Министъра на науката и висшето образование, както и на Института „Адам Мицкевич“.

Maрчин Кожол – автор на проекта Balkan Chamber Music. През 2015 г. завършва с отличие магистърската програма на Музикалната академия в Гданск. Като стипендиант по програмата Еразъм е следвал в Guildhall School of Music and Drama в Лондон. Докторант в Музикалната академия в Гданск. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Заедно с акордеониста Шимон Яблонски образуват музикалния дует 69 Duo. Концертирал е в много европейски страни. Лауреат на Гран при от XVI Международен конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ в Кюстендил (2012), първи награди от международните конкурси за китара: Guitar Open Festival Subotica (Сърбия 2012), Concorso Musicale Europeo Filadelfia (Италия 2014), Alirio Diaz в Рим (2014). Марчин Кожол е лауреат на престижните награди и стипендии на Министъра на културата и националното наследство и Министъра на образованието на Полша.

Начало: 03.04.2017 18:00
Край: 03.04.2017 20:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

02.04.2017

Солов клавирен рецитал на Магдалена Лисак

2 април, неделя, 12:00 ч.
Училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, ул. Ив. Вазов 23

Магдалена Лисак завършва с отличие Музикалната академия в Катовице. Продължава обучението си в Консерваторията в Цюрих и в Musik-Akademie в Базел при проф. Кристиян Цимерман. Лауреат на VI награда на XIII Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава през 1995.

Осъществява активна концертна дейност, като изпълнява рецитали, концертира с оркестри и камерни състави в Полша и в повечето европейски страни, както и в САЩ, Канада, Япония, Китай и Бразилия. Гастролира в престижни концертни зали, в т.ч. в Hitomi Memorial Hall в Токио, Stadt-Casino в Базел, Rudolfinum в Прага и Националната филхармония във Варшава. Концертира и като солист с диригенти като Тадеуш Стругала, Мирослав Яцек Блашчик, Масимилиано Калди, Агнешка Дучмал, Жак Мерсие и Рейнберт де Леу.

По покана на Националния институт „Фредерик Шопен“ записва диск от серията The Real Chopin (2013) с творби от полския композитор, изпълнени на историческия инструмент Ерард.

Магдалена Лисак е асистент в Катедрата по пиано в Музикалната академия в Катовице. Нейната педагогическа дейност включва майсторски класове в Токио и лекции в японските университети за изкуство. Участва в работата на журито на International Chopin Piano Competition in Asia (2010, 2011, 2012), Селекционната комисия на XV Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2010) и на Националния клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2013 г.).

Нейни интерпретации са записани за Deutsche Rundfunk, Радио Suisse Romande, Полското радио, Полската телевизия, както и на дискове за компанията DUX, Полското радио Катовице и Accord.

Магдалена Лисак ще изпълни творби на: Хенрик Миколай Гурецки, Стефан Кишелевски, Павел Микетин, Йоланта Здехликевич-Рецлик, Дариуш Пшибилски, Ришард Габриш, Артур Чешлак и Гражина Пстроконска-Навратил.

Начало: 02.04.2017 0:00
Край: 02.04.2017 14:00
Място: Училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ / Średnia Szkoła Muzyki i Tańca im. Dobrina Petkowa
Адрес:
ул. Ив. Вазов 23 / ul. Iwan Wazow 23

01.04.2017

Солов клавирен рецитал на Магдалена Лисак в рамките на “ppIANISSIMO 2017″

ppIANISSIMO_2017_Baner_WEB

1 април, събота, 19:00 ч.
Студио 1 на Българското национално радио, вход свободен

Съвместно с Фондация “ppIANISSIMO”

Магдалена Лисак завършва с отличие Музикалната академия в Катовице. Продължава обучението си в Консерваторията в Цюрих и в Musik-Akademie в Базел при проф. Кристиян Цимерман. Лауреат на VI награда на XIII Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава през 1995.

Осъществява активна концертна дейност, като изпълнява рецитали, концертира с оркестри и камерни състави в Полша и в повечето европейски страни, както и в САЩ, Канада, Япония, Китай и Бразилия. Гастролира в престижни концертни зали, в т.ч. в Hitomi Memorial Hall в Токио, Stadt-Casino в Базел, Rudolfinum в Прага и Националната филхармония във Варшава. Концертира и като солист с диригенти като Тадеуш Стругала, Мирослав Яцек Блашчик, Масимилиано Калди, Агнешка Дучмал, Жак Мерсие и Рейнберт де Леу.

По покана на Националния институт „Фредерик Шопен“ записва диск от серията The Real Chopin (2013) с творби от полския композитор, изпълнени на историческия инструмент Ерард.

Магдалена Лисак е асистент в Катедрата по пиано в Музикалната академия в Катовице. Нейната педагогическа дейност включва майсторски класове в Токио и лекции в японските университети за изкуство. Участва в работата на журито на International Chopin Piano Competition in Asia (2010, 2011, 2012), Селекционната комисия на XV Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2010) и на Националния клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2013 г.).

Нейни интерпретации са записани за Deutsche Rundfunk, Радио Suisse Romande, Полското радио, Полската телевизия, както и на дискове за компанията DUX, Полското радио Катовице и Accord.

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO отбелязва своята 20-годишнина със стилово и жанрово разнообразна програма, в която ще вземат участие избрани международно признати български и чуждестранни изпълнители, демонстрирали върхови творчески постижения с изявите си в предишни издания на фестивала.

ppIANISSIMO е уникален като концепция в световен мащаб и от години е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, фестивалът е своеобразна лаборатория за съвременно изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика.

Магдалена Лисак ще изпълни творби на: Хенрик Миколай Гурецки, Стефан Кишелевски, Павел Микетин, Йоланта Здехликевич-Рецлик, Дариуш Пшибилски, Ришард Габриш, Артур Чешлак и Гражина Пстроконска-Навратил.

Начало: 01.04.2017 19:00
Край: 01.04.2017 21:00
Място: Студио 1, Българско национално радио/ Studio 1, Bułgarskie Radio Państwowe
Адрес:
бул. Драган Цанков 4/ bul. Dragan Cankow 4, София / Sofia
Цена: вход свободен/ wstęp wolny
Научете повече за Полша