Календар › Визуални изкуства

19.09.2017

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – Презентация на Шабан Мустафа

19 септември, вторник, 19:00 ч.
Полски институт, ул. Веслец №12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – Презентация на Шабан Мустафа “Живот на планинския бегач”

Радостни сме да представим в София един от най-добрите планински бегачи на България – Шабан Мустафа, който пристига специално за събитието от град Сунгурларе.
Шабан Мустафа е рекордьор по титли в планинското бягане у нас, притежател на рекордите за най-бързо изкачване на най-високите върхове в България, победител и с изключително добри класирания на едни от най-големите и тежки състезания в света, а през 2017 г. направи феноменален сезон.

Той ще ни отговори на въпросите:
>Защо бягане?
>Хранене?
>Травми?
>Подходящи терени за стартиращия бегач?
>Мотивация?
>Екипировка?

Какъв е Шабан Мустафа:
>СКРОМЕН
>ТРУДОЛЮБИВ
>АТЛЕТ
>СЪСТЕЗАТЕЛ, КОЙТО НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ:
>КИЛОМЕТРИ!
>ДЕНИВЕЛАЦИЯ!
>ЗАГУБА!

Очакваме Ви!

Начало: 19.09.2017 19:00
Край: 19.09.2017 21:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

14.09.2017

Oткриване на изложбата “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

Ajdukewicz_Ferdinand_na_manewri

14 септември, четвъртък, 18:00 ч.
Двореца, пл. Княз Александър I

Съвместно с Националната галерия в София

Oткриване на изложбата “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекциите на Националната галерия”

Първа изложба на полските художници, включваща такъв брой и разнообразие от непоказвани досега творби. Ще бъдат представени работите на двама полски творци – Антони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич, заемащи специално място в колекциите на Националната галерия. Творчеството на двамата художници съществено повлиява процеса на формиране на новото българско изкуство. Представените рисунки и картини разказват за събития от българската история, привлекли вниманието на творците. Реалистичната насока и майсторството, които те демонстрират в творчеството си, са основа за развитието на бъдещото българско батално изкуство.

Aнтони Пиотровски – полски художник, илюстратор, участник и пряк свидетел на събитията от Сръбско-българската война 1885 г., военен кореспондент и рисувач „от българската страна на фронта“ в британското и френското списание „The Graphic” и „Illustration”, важни европейски седмичници, формиращи общественото мнение. По поръчение на главнокомандващия княз Александър Батенберг Пиотровски отразява епични моменти от военните действия, като създава цикъл рисунки. Артистът е и първият художник на българската армия. Той е автор на картички-литографии, на които са изобразени войници в униформи на всички родове български войски. През 1889 г. той рисува една от най-известните си картини – „Баташкото клане”, за която получава награда на първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. Днес картината се намира в Националната галерия в София.

Taдеуш Айдукевич – полски художник, който пристига в България през 1884 г. по покана на княз Фердинанд ІІ. Рисува баталистични картини и портрети, както и портрети на известни личности. Заедно с Антони Пиотровски е причисляван към основоположниците на новото българско изкуство.

Изложбата продължава дo 19.11.2017 г.

Начало: 14.09.2017 18:00
Край: 14.09.2017 20:00
Място: Двореца, пл. Княз Александър I
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

13.09.2017 – 17.09.2017

Варна: XIII Световен фестивал на анимацията – участие на Мариуш Вилчински в работата на фестивалното жури и ретроспектива на филмите му

M. Wilczynski

Варна
XIII Световен фестивал на анимацията

13-17 септември 2017 г.
Фестивален и конгресен център

Участие на Мариуш Вилчински в работата на фестивалното жури и ретроспектива на филмите му

Мариуш Вилчински – режисьор на анимационни филми, художник, пърформър, сценограф, автор на клипове и кратки тв форми, преподавател по анимация в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз. Смятан е за един от най-важните творци на съвременната анимация. Завършва живопис в лодзката Художествена академия. Първоначално твори като художник и пърформър, след това се обръща към анимацията. През 1996-2000 рисува “Книгоклипове” за едно от предаванията на Полската телевизия ТVP1. Oт появата на канала TVP Kultura е автор на нейната графика. За творчеството си е награждаван многократно. Мариуш Вилчински е първият полски автор на анимация с ретроспектива в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (2007) и първият автор на анимация от Полша, чийто филм е прожектиран в Националната галерия в Лондон (ноември’ 2007). Той е пълен самоук в анимацията, скъсва с каноните и създава собствен стил на разказ. Филмите му не са класически фабули, в тях е използвана сюрреалистична последователност на разказа, изграден по логиката на асоциациите. Критиците определят неговото творчество като художествена и експериментална анимация.
През 2014 г. М. Вилчински е награден от министъра на културата и националното наследство със Сребърен медал “Заслужил за полската култура Глория артис”.

Начало: 13.09.2017
Край: 17.09.2017
Място: Фестивален и конгресен център/ Centrum Kongresowe
Адрес:
Варна/ Warna

04.09.2017

Oткриване на документалната изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”

wystawa Ankieta BAN

4 септември, понеделник, 18:00 ч.
Полски институт, вход свободен

Съвместно с Научния архив на БАН

Oткриване на документалната изложба “Известни българи в подкрепа на полската кауза”, посветена на “Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)”, издадена от Тадеуш Ст. Грабовски през 1917 г. в Краков

Изложбата е изготвена от Научния архив на БАН по случай 100 години от издаването на “Българската анкета по полския въпрос”. Преди 100 години 32 български политици и интелектуалци се ангажират с обществени дейности в полза на възстановяването на независима Полша, като отговарят на въпроси, зададени от Тадеуш Ст. Грабовски, основател на Полското бюро по печата в София, инициатор на Анкетата (1915), a към края на 1918 година – първият посланик на Полската република в София. Изложбата подробно разказва за българските участници в анкетата, сред които има много политици, университетски преподаватели и писатели. Сред тях са 8 професионални политици, в т.ч. 6-има бивши и настоящи министри (д-р Васил Радославов и И.Е.Гешов), 10 учени, университетски преподаватели, членове на Академията на науките (Боян Пенев и Стилиян Чилингиров), писатели и поети (Иван Вазов и Мара Белчева). В изложбата са включени репродукции на исторически документи. Те са използвани в полско-българското издание на анкетата, инициирано през 2011 г. от полонистката проф. Магда Карабелова.

Изложбата продължава до 22 септември 2017 г.

Начало: 04.09.2017 18:00
Край: 04.09.2017 20:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny

01.09.2017

Белене: Oткриване на документалната изложба “Папа на свободата” от Центъра за изследване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава по случай празника на града

pope_web_small

Белене
1 септември, петък, 17.00 ч.
Културен център “Евгени Босилков” към Католическа църква “Рождение на блажена Дева Мария”, ул. “Страцин” № 2

Съвместно с Посолството на Република Полша в София и Община Белене

Откриване на документалната изложба “Папа на свободата” от Центъра за изучаване на мисълта на Йоан-Павел II във Варшава

Изложба, посветена на живота и дейността на папа Йоан-Павел ІІ, първия от 455 години насам папа-неиталианец, славянин и гражданин на Източния блок. Разказ за най-важните събития в най-новата история на Полша и участието на Светия отец в тях: апостолическите му посещения в родната Полша, събитията през август’89 г., срещата му с делегацията на „Солидарност“ в Рим, писмото до ген. Ярузелски след въвеждането на военното положение през 1981 г., изказванията му по време на международни срещи, в т.ч. Световните дни на младежта, инициирани от него, посещенията му в чужбина.

Начало: 01.09.2017 17:00
Край: 01.09.2017 19:00
Място: Културен център "Евгени Босилков" към Католическа църква "Рождение на блажена Дева Мария"
Адрес:
ул. "Страцин" № 2

09.08.2017 – 18.08.2017

Kшищоф Сируч рисува монументална стенопис върху фасадата на софийско училище в рамките на проекта URBAN CREATURES

KS

9 – 18 август 2017 г.
42 основно училище “Хаджи Димитър”, ул “Ген. Липранди” № 5, София

Проект “Urban Creatures 2017″ – Градско изкуство и графити

Kшищоф Сируч рисува монументална стенопис върху фасадата на софийско училище.

Kшищоф “Проембрион” Сируч (1984) – е завършил архитектура в Гданската политехника. Творецът работи в областта на стрийт арта, живописта, математически генерираната графика, архитектурата, модата, технологиите и сродни области на изкуството. Специализира се в създаването на абстрактно-сюрреалистични композиции, вдхновени от природата, математиката и мястото на тяхната реализация. Рисува графити, пространствени и светлинни инсталации, архитектурни проекти, нимация и студийни творби. Създава пространствена инсталация, аранжираща изложба на Оскар Хансен в Музея за съвременно изкуство в Барселона и Порто и на Łódź Design. Автор на най-големите графити в галерията Urban Forms в Лодз, както и на орнаментации на фасадата на старинна къща в Гданск.

Начало: 09.08.2017
Край: 18.08.2017
Място: 42 основно училище "Хаджи Димитър"/ Szkoła Podstawowa nr 42
Адрес:
ул "Ген. Липранди" № 5/ ul. Gen. Liprandi nr 5, София / Sofia

05.07.2017 – 10.08.2017

Старо Железаре: Проект “Село на личностите /Село на графитите”

Kantor_Boznanska_web

Старо Железаре
5 юли – 10 август 2017

Проект “Село на личностите /Село на графитите” – 10 млади полски творци рисуват в село Старо Железаре

Проектът “Село на личностите /Село на графитите” е иницииран от Галерия “Венци” в Познан. В рамките на проекта млади полски и български творци рисуват в селото графити, изобразяващи жителите в компанията на известни личности, най-често от света на политиката. Проектът получава световна известност благодарение на материал, излъчен от американска телеграфна агенция. Тазгодишното издание обогатява броя на графитите, за да може Старо Железаре да се превърне в едно голямо произведение на изкуството.
Полските участници ще нарисуват образите на Анджей Вайда, Владислав Стшемински, Катажина Кобро и Виткаци.

Начало: 05.07.2017
Край: 10.08.2017
Място: Старо Железаре

20.06.2017

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – презентация

surf

20 юни, вторник, 19:00 ч.
Полски институт

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Презентация “Живот на сърф – от Бразилия до Чили”. Автор – Краси Златев

Начало: 20.06.2017 19:00
Край: 20.06.2017 21:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12

13.06.2017

Среща от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – презентация

gmurkane

13 юни, вторник, 19:00 ч.
Полски институт

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Презентация “История на водолазното дело и пещерно гмуркане”. Автор – Алекс Киров

Начало: 13.06.2017 19:00
Край: 13.06.2017 21:00
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12

06.06.2017 – 24.08.2017

Документалната изложба “От Вишеград до Вишеград”

65x100_01_viii_k_wstepna

5 юни – 24 август 2017 г.
Полски институт, ул. Веслец № 12

ПО СЛУЧАЙ ПОЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

Изложбата “От Вишеград до Вишеград” е опит да бъдат показани връзките между държавите от Вишеградската група от първата среща на Вишеградската тройка през 1335 г. до подписването на декларацията през 1991 г. Тя представя многовековното сътрудничество, което се осъществява на няколко нива: политика, религия, култура, икономика, а също и исторически и обществени събития, общи за четирите народа, каквито са борбата с турците, национално-освободителните борби, Втората световна война, съпротивата срещу комунистическата власт и преломната 1989 г. Изложбата включва материали от архивите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, а текстовете са подготвени в пет езикови версии (английски, български, чешки, унгарски и словашки). Изложбата е съфинансирана от Вишеградския фонд.

Начало: 06.06.2017
Край: 24.08.2017
Място: Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Цена: вход свободен/ wstęp wolny
Научете повече за Полша