Вечер, посветена на д-р Людвик Л. Заменхоф и делото му

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Вечер, посветена на д-р Людвик Л. Заменхоф и делото му
Начало:
03.10.2017 18:00
Край:
03.10.2017 20:00
Цена:
вход свободен/ wstęp wolny
Category:
, , ,
Място:
Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Вечер, посветена на д-р Людвик Л. Заменхоф и делото му

По случай обявяването на Людвик Заменхоф за патрон на 2017 г. от ЮНЕСКО

Людвик Л. Заменхоф (1859-1917) – създател на езика есперанто. Първите опити за създаване на международен език „Lingwe Universala” прави още в гимназията, но доразвитото предложение за универсален език е отпечатано през 1887 г. в малката книжка „Международен език. Предговор и пълен учебник” под псевдонима Doktoro Esperanto, в превод – „надяващият се доктор”. С времето думата е възприета като название на езика, който бързо печели популярност.

Очаквайте любопитни факти, свързани с д-р Заменхоф, записи с неговия глас, негови творби, прочетени на български и есперанто и други интересни моменти.

Тези, които още не са видяли изложбата „Заменхоф – създател на езика есперанто“ , ще научат интересни факти от живота на Людвик Заменхоф, неговото семейство и раждането на идеята за създаване на общ език, който трябвало да бъде помощ при решаване на редица проблеми в многонационалните общества, както и популярността на делото на Заменхоф. Изложбата представя наследството на есперанто, литературата, възникнала на този език, биографиите на изтъкнати есперантисти и системата на езиковото обучение на есперанто.

Изложбата продължава дo 6 октомври 2017 г.

Научете повече за Полша