“Жените на независимостта” – финисаж на изложбата и прожекция на филма “Солидарност според жените”

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
“Жените на независимостта” – финисаж на изложбата и прожекция на филма “Солидарност според жените”
Начало:
08.03.2018 18:00
Край:
08.03.2018 20:00
Цена:
вход свободен/ wstęp wolny
Category:
, ,
Място:
Полски институт/ Instytut Polski
Адрес:
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
“Жените на независимостта” – финисаж на изложбата и прожекция на филма “Солидарност според жените”

8 март, четвъртък, 18.00 ч.
Полски институт, ул. “Веслец” № 12, вход свободен

Прожекция на филма “Солидарност според жените” – реж. Пьотр Шливовски и Марта Джидо (2014, 103‘), с български субтитри

Документален разказ за жените, опълчили се срещу авторитарното правителство на Полската народна република, ръководено от ген. Войчех Ярузелски, което драстично ограничава свободите на гражданите чрез въвеждане на военно положение, в опит да смаже политическата опозиция в началото на 80-те години на 20 век.

“Жените на независимостта“ – изложба, подготвена от Музея за история на Полша

Нямаше да има независима, силна и демократична Полша без ангажираността на поколения полякини, противопоставили се не само на трудното ежедневие на окупираната страна, войната и репресиите, но и включили се, редом с мъжете, в активна борба за свобода. Изложбата представя участието на жените в борбата за независимост на Полша, и съчетава тази проблематика с широко разбираната еманципация на жените в полските земи. Разказът за активността и успехите на полските жени е и претекст за запознаване с историята на Полша от разкъсването на Жечпосполита в края на XVIII век до появата на „Солидарност“ и сваляне на комунистическия режим.

Изложбата представя няколко десетки жени, изиграли голяма роля в историята на зараждане на полската нация и идентичност. Действащи в различни области – политика, наука, образование, култура, икономика и военно дело, те променят съдбите на отделни хора, местни общности и цялото полско общество. Някои от тях са известни извън пределите на Полша, имената на други трябва да бъдат изведени от сянката и представени в един широк обществен и исторически контекст. Ето и няколко имена: Емилия Платер, Елиза Ожешкова, Мария Склодовска-Кюри, Виктория Улма, Ирена Сендлер, Анна Валентинович.

Научете повече за Полша