Киновечер в Полския институт: “Черният четвъртък”

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Киновечер в Полския институт: “Черният четвъртък”
Начало:
14.03.2013 18:00
Край:
14.03.2013 20:00
Цена:
вход свободен
Category:
Място:
Полски институт в София
Адрес:
ул. Веслец 12, София
Киновечер в Полския институт: “Черният четвъртък”

Черният четвъртък – реж. Антони Краузе (2011, 105 мин.)
Оператор: Яцек Петрицки; музика – Михал Лоренц.
Участват: Maрта Хонзатко, Михал Ковалски, Maрта Янковска, Цезари Рибински, Войчех Пшоняк, Пьотр Фрончевски, Пьотр Гарлицки, Витолд Дембицки.
Награди: Полски филмови награди Oрли (Варшава) – награда за най-добра музика за Михал Лоренц; Фестивал на полското игрално кино (Гдиня) – награда на публиката и специално поощрение за режисьора; Фестивал на полското кино „Висла” в Москва – награда за най-добър полски филм.

Първият игрален филм, разказващ за декемврийското клане през 1970 г. в Гдиня и Гданск. В този филм, сравняван с Кървава неделя на Пол Гринграс, Антони Краузе ни припомня една от най-мрачните страници от историята на ПНР. Сюжетът на филма е изграден въз основа на съдбата на семейството на една от първите жертви – гданския корабостроител Бруно Дрива.
Полша, 13 декември 1970. Властите повишават цените на дребно на месото, месните продукти и други хранителни стоки. Очаквайки взрив на народното недоволство, те подготвят план „за опазване на реда и обществената сигурност”, a милицията е поставена в пълна готовност. По крайбрежието избухва народното недоволство – работниците от Гданската корабостроителница отказват да отидат на работа и обявяват всеобща стачка, в която се включват и работници от други предприятия.

Научете повече за Полша