Концерт на групата „KlezmaFour“

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Концерт на групата „KlezmaFour“
Начало:
12.10.2014 17:00
Край:
12.10.2014 19:00
Category:
,
Място:
Софийска синагога
Концерт на групата „KlezmaFour“

По случай официалното откриване на

Историческия музей на полските евреи ПОЛИН във Варшава

12, неделя
17.00 ч., Софийска синагога, вход само с покани
Посолството на Полша в България организира
Концерт на групата „KlezmaFour– Aнджей Чаплински, Габриел Томчук, Войчех Чаплински, Рафал Гжонка, Томаш Валдовски

Групата се разпростира между Люблин, Бялисток и Варшава и черпи вдъхновение от клезмер традициите на този район. Подходът към тях е напълно новаторско, с пънк рок енергия и балканска лудост.  През 2011 г. KlezmaFour е първата полска клезмер група, която прави концертно турне по САЩ и Канада. Музикантите са лауреати на две награди от престижния Международен фестивал на еврейската музика в Амстердам (International Jewish Music Festival 2010). 

Исторически музей на полските евреи ПОЛИН

На 28 октомври 2014 г.  ще се състои официалното откриване на новия Исторически музей на полските евреи ПОЛИН.  Музеят ще бъде един от най-големите в света, посветени на еврейската тематика, присъединявайки се към такива институции като Яд Вашем в Йерусалим или US Holocaust Memorial Museum във Вашингтон.

Mузеят  с  почти 13 000 кв.м. използваема площ се издига на едно символично място, в сърцето на някогашния еврейски квартал, в който през 1940 г. немците организират варшавското гето.

Основната експозиция е пътешествие през хилядолетната история на полските евреи  – от средновековието до наши дни. Посетителите получавт отговори на следните въпроси: как евреите са се появили в Полша? Как нашата страна се превръща в център на еврейската диаспора и дом на най-многобройната еврейска общност в света? Как е престанала да бъде такава и как тук се възражда еврейският живот? Експозицията има разказвателен характер – посетителите се потапят в историята, разказвана от старинни предмети, фрески, интерактивни инсталации, реконструкции и макети, видеопрожекции, звуци и текстове. Създателите на музея говорят за живота, затова на всеки етап от пътуването в миналото  се стремят да бъдат възможно най-близо да ежедневния живот – дават думата на еврейските търговци, учени и творци от съответната епоха. На равините, домакините, политиците, летописците и революционерите. На загиналите и оцелелите.

www.polin.pl

Научете повече за Полша