Лекция на проф. Магда Карабелова „История на полската дипломация до Втората световна война“

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Лекция на проф. Магда Карабелова „История на полската дипломация до Втората световна война“
Начало:
18.11.2014 18:00
Край:
18.11.2014 20:00
Category:
, ,
Място:
Полски институт, вход свободен
Адрес:
ул. Веслец 12, София
Лекция на проф. Магда Карабелова „История на полската дипломация до Втората световна война“

70-годишен юбилей на проф. Магда Карабелова

  • Лекция на проф. Магда Карабелова „История на полската дипломация до Втората световна война“ и представяне на книгата „Посланик Адам Тарновски и неговото политическо пилигримство“.

С участието на проф. Анна Нашиловска от Института за литературни изследвания на ПАН. Водещ на срещата ще бъде проф. Панайот Карагьозов – декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

Проф. Магда Карабелова – плонист, славист, социолог, преводач, многогодишен научен работник в Иститута по социология и Института за литература при БАН, специалист в сферата на славянската и литературна компаративистика. От повече от 30 години популяризира полската литература, история и култура в България.
Като научен работник в Института за литература при БАН инициира и участва в организацията на много полско-български научни проекти и конференции на теми като постмодернизма, изследвания на пола и съвременнатта женска полска и българска проза.
По нейна идея е осъществен проектът, посветен на историята на полската дипломация в България до Втората световна война, в рамките на който са публикувани следните книги: „Българска анкета по полския въпрос 1915-1916” (полско-българско издание), „Българската мисия на Тадеуш Станислав Грабовски, пратеник на възкръсваща Полша“ и монографията „Посланик Тарновски и неговото дипломатическо пилигримство“.

Научете повече за Полша