Органова палитра – концерт на проф. Виктор Лияк

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Органова палитра – концерт на проф. Виктор Лияк
Начало:
11.04.2018 19:00
Край:
11.04.2018 21:00
Цена:
билети на касата/ bilety w kasie
Category:
Място:
Софийска филхармония, зала „България“/ Filharmonia Sofijska, Sala "Bułgaria"
Органова палитра – концерт на проф. Виктор Лияк

11 април 2018, сряда, 19.00 ч.
Софийска филхармония, зала „България“, вход с билети от касата на Софийска филхармония

Виктор Лияк – органист, познавач и автор на публикации в областта на органовото изкуство. Завършва Музикалната академия във Варшава в класа на Йоахим Грубих. От 1976 до 1983 г. е органист в Църквата Св. кръст във Варшава, където организира летни органови концерти. Повече от четвърт век свири в църквата към семинарията. Ръководи Международния органов фестивал „Й.С.Бах“, организиран от Варшавското музикално общество.

Изнася концерти в Полша (в т.ч. по време на органови фестивале във Фромборк, Камен Поморски, Кошалин и Гданск-Олива), както и в чужбина: Австрия, Белгия, Беларус, Чехия, Дания, Eстония, Финландия, Франция, Испания, Холандия, Южна Корея, Литва, Норвегия, Германия, Русия, Словакия, Швейцария, Швеция, Украйна и Италия.

Има записи за Полското радио, в т.ч. творби на Йоханес Брамс и Август Фрейер. Единствения полски органист със Златен (1999) и Платинен диск (2000). През септември 2004 неговият запис на творби на Фрейер е обявено от единственото полско месечно списание, посветено на класическата музика “Muzyka21″ за диск на месеца.

В репертоара си Виктор Лияк има има всички органови творби на Й.С.Бах, Цезар Франк, Феликс Менделсон-Бартолди и В.А.Моцарт, както и всички органови концерти на Г.Ф.Хендел и Йозеф Хайдн.

Освен с концертна дейност, Виктор Лияк се занимава и с научна работа. Защитил е докторска дисертация в Института за изкуство на Полската академия на науките. Хабилитира се във Вроцлавския университет. Публикувал е над сто труда, посветени на историята на органовото строителство и на полската музика. Автор на статията за полските органи в немската енциклопедия “Die Musik in Geschichte und Gegenwart”. Като експерт на Министерството на културата в областта на документирането и консервацията на старините органи и на Асоциацията на реставраторите на старините и Фондацията за полско-немско сътрудничество участва в реконструкции на старинни органи, консултира проекти за изграждане на съвременни инструменти. Като експерт по покана на полската общност работи в Беларус, Литва и Украйна.

Като извънреден професор преподава в Университета „Ян Кохановски“ в Келце, в Педагогическия и художествен факултет. Професор в Християнската духовна академия във Варшава.

Научете повече за Полша