Почетно отличие на МВнР на РП „BENE MERITO” на Малина Томова (посмъртно)

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Почетно отличие на МВнР на РП „BENE MERITO” на Малина Томова (посмъртно)
Начало:
21.01.2013 18:00
Край:
21.01.2013 21:00
Category:
Място:
Полски институт в София
Адрес:
ул. Веслец 12
Почетно отличие на МВнР на РП „BENE MERITO”  на Малина Томова (посмъртно)

Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република Полша  „BENE MERITO”  на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.  

На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.

Престижната Почетна награда „BENE MERITO” /лат. добре заслужена  или правилна награда/ е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.

Maлина Tомова – българска поетеса, журналистка, издател, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Юго-западния университет в Благоевград, една от най-активните популяризаторки на полската култура в България. Сценарист на няколко документални филма, автор на четири стихосбирки. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици.

По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижниото седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Юго-източна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.

M. Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за популяризирането на полската литература и култура в България. Тя бе аниматор на полската култура в България, активен участник в популяризаторската дейност на Полския институт в София.

Вход с покани

Научете повече за Полша