Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора
Начало:
13.11.2013 18:00
Край:
13.11.2013 20:00
Category:
Място:
Полски институт, вход свободен
Адрес:
ул. Веслец 12, София
Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора

Съвместно с издателство Paradox

Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора. Водещ на срещата ще бъде д-р Кирил Василев – културолог, хонорован преподавател в катедрата по Културология на СУ.

Мариуш Шчигел (1966) – репортер и писател. Издал е шест книги, преведени на 14 езика. Работи за седмичника “Gazeta Wyborcza”. Основава във Варшава Институт за репортаж, който организира семинари и обучение за журналисти.

Готланд” съдържа подбрани великолепни репортажи, посветени на Чехия. Герои на книгата са актрисата Лида Баарова, скулпторът Отакар Швец, легендарният производител на обувки Томаш Бата. Чрез живописните им биографии Мариуш Шчигел разказва за високата цена, която са били принудени да платят за привидно маловажни решения, за трагичното преплитане на случайност и съдба, белязали живота на цяло едно поколение.

Книгата е носител на следните награди – НИКЕ на читателите (2007); Книга на годината 2007; Награда „Беата Павлак“ 2007; Gratias Agit 2009 (Чехия); Prix Amphi 2009 (Франция), Европейска литературна награда 2009 на Европейския парламент.

Научете повече за Полша