Работилница по традиционно пеене „Полски традиционни песни. Област Курпие (Зелена пуща)“

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Работилница по традиционно пеене „Полски традиционни песни. Област Курпие (Зелена пуща)“
Начало:
10.10.2015 11:00
Край:
10.10.2015 17:30
Category:
Място:
Полски институт
Адрес:
ул. Веслец 12
Работилница по традиционно пеене „Полски традиционни песни. Област Курпие (Зелена пуща)“

10 октомври, събота
11.00 – 17.30 ч., Полски институт

Работилница по традиционно пеене „Полски традиционни песни. Област Курпие (Зелена пуща)“ с водещ гл. ас. д-р Вероника Гроздев-Колачинска. В работилницата могат да участват както професионални музиканти и певци, така и любители. Каним всички, навършили 15 години.

Записвания – дo 9 октомври 2015 на: sofia.info@instytutpolski.org

Звуковото богатство на курпьовските песни представлява неизчерпаем източник за вдъхновение както за композиторското творчество, така и за забавната музика. Вече над десет години тези песни очароват продължителите на музикалната традиция в Полша.

В програмата на занятията ще бъдат застъпени както бавни песни, т.нар. „горски”, изпълнявани от мощен глас с широк диапазон, така и танцови песни, т.нар. „трампани”, изпълнявани по време на реликтов групов женски танц. Разучаваният репертоар ще обхване обредни песни – сватбени и лирични любовни песни.

Занятията по традиционно пеене ще бъдат предшествани от кратка встъпителна лекция на гл.ас.д-р Вероника Гроздев-Колачинска, която ще запознае участниците с курпиовския регион и културата му. Ще бъдат представени архивни аудиовизуални записи, притежание на Фоноархива на Института за изкуства при Полската академия на науките, както и съвременни филмови и фотографски документи, показващи богатата музикална култура на Зелената пуща.

Научете повече за Полша