Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”
Начало:
05.03.2013 19:00
Край:
05.03.2013 21:00
Цена:
2 лв.
Category:
, ,
Място:
Полски институт в София
Адрес:
ул. Веслец 12, София
Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”

“Краеведски познания и естетическа наслада от недокоснати до днес простори”

На 5 март 2013 г. т. г. от 19.00 часа в галерията на Полския институт в София презентация за пътешествието си до най-високата точка на Азербайджан** и до други природни и културни забележителности на тази страна ще направят Стела Стоилова и Явор Гологанов.

В анонса на своя разказ, илюстриран със slide show, авторката Стела Стоилова казва: “Той е посветен на експедицията до най-високата точка на Република Азербайджан – връх Базардюзю (4466 м), последвана от посещение на Гобустанския археологически резерват, съхраняващ близо 6000 скални петроглифа, калните вулкани на възвишението Кянизадаг и Храма на вечния огън в близост до Баку.

Идеята да се посети Азербайджан е продължение на амбицията ми да обиколя южните страни от състава на бившия СССР и да се запозная отблизо с техните планини и културно наследство. За щастие симпатията към тази дестинация бе споделена с приятели от клуб за пътешествия “Бяла звезда” – Русе, и стана възможна след близо половингодишна подготовка.

За мен Азербайджан бе единствено родината на музикалната фамилия Мустафазаде с нейната най-ярка звезда, създателя на уникалния джаз мугам – Вагиф Мустафазаде, оставил неповторими по стил композиции … и така до лятото на 2012 г., в което моите очаквания за получаване на краеведски познания и естетическа наслада от недокоснати до днес простори бяха богато възнаградени”.

Снимки: Стела Стоилова

Научете повече за Полша