Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“
Начало:
03.12.2015 13:00
Край:
03.12.2015 15:00
Category:
, ,
Място:
Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“
Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“

3 декември, четвъртък
13.00 ч., Зала „Европа”, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“, вход свободен
Съвместно с Филологическия факултет

Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“. Работилница „Делото и наследството на Ян Карски“ за студентите от специалност славистика.

Телевизионен театър „Kaрски” – реж. Магдалена Лазаркевич, оператор – Войчех Тодоров (2014, 92 мин.).

Ева Юнчик-Жомецка – юрист, журналист, от години ангажирана с полско-еврейския диалог. Била е директор по въпросите на развитието и зам.-директор на новостроящия се Музей за история на полските евреи във Варшава и е работила в Канцеларията на президента на Република Полша. В качеството си на Генерален консул на Република Полша ръководи полската дипломатическа мисия в Ню Йорк, в която през 2011 г. стартира програмата Карски. Недовършената мисия. Като резултат от тази програма година по-късно Ян Карски е награден посмъртно с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентски медал на свободата, а в САЩ е публикувана (69 години след излизането й) книгата му „Тайната държава“. През 2012 г. в Генералното консулство се учредява годишната награда Jan Karski Spirit Award, присъждана от Образователна фондация „Ян Карски“.

През 2014 г. отбелязахме Годината на Ян Карски по случай 100 години от рождението на поляка – през 1942 г. той е първият очевидец, който предава на западните съюзници информация за избиването на евреите. Като куриер на Полската нелегална държава 28-годишният Ян Карски лично доставя подробна информация за действията на германците срещу еврейското население на представители на британските власти и апелира към британския министър на външните работи Антъни Идън и представителите на медиите зa предотвратяване на холокоста. Не са много личностите в съвременната история на Полша, олицетворяващи по такъв необикновен начин универсалните ценности.

Научете повече за Полша