Среща с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек и представяне на книгата им „Бедността. Пътеводител за деца”

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Среща с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек и представяне на книгата им „Бедността. Пътеводител за деца”
Начало:
03.06.2015 18:30
Край:
03.06.2015 20:30
Category:
Среща с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек  и представяне на книгата им „Бедността. Пътеводител за деца”

3 юни, сряда
18.30 ч., Kлуб „+ това“, ул. Марин Дринов № 30, вход свободен
Съвместно с Издателство „Точица” – София

Среща с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек и представяне на книгата им „Бедността. Пътеводител за деца” (превод – Павлина Сивова).
Водещ на срещата – д-р Марин Бодаков, поет и журналист.

Откъде идва бедността? Дали беден означава по-лош? Как да помогнем на тези, които имат по-малко от нас? Обикновено не говорим с децата за тези неща. А ние се опитваме. В нашия първи малък пътеводител обясняваме какво е бедността. Разказваме как тя се отразява в училище и вкъщи, за митовете и как да се борим с нея. (Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек)

Хенрика Кшивонос-Стрихарска – през Август’80 е ватман, а по-късно една от най-активните участнички в стачката в Гданската корабостроителница. Нейната постъпка (тя спира трамвая в израз на солидарност със стачкуващите корабостроители), днес има стойността на символ – тя дава началото на вълната от стачки, довела до подписването на августовските споразумения и легализирането на „Солидарност“.
В свободна Полша тя не участва в политическия живот. Заедно с мъжа си отглежда 12 деца, първоначално като приемно семейство, а от 1994 г. ръководи малък семеен дом.
Отличена е с много награди – в т.ч. с Командорски кръст на Ордена „Възродена Полша“; а за многогодишна и безкомпромисна борба за правда, въпреки всички трудности, за любовта й към беззащитните деца е удостоена с Ордена Ecce Homo; по предложение на децата международната комисия я удостоява с Ордена на усмивката. Независимо че е пенсионер, тя продължава да работи за доброто на местната общност и децата. Съветник на омбудсмана за правата на детето.

Ханна Гил-Пьонтек – обществен и политически деец, публицист. Има художествено образовние – графика. Работи в Община Лодз и се занимава с обществения аспект на обновяването (ревитализирането).

Научете повече за Полша