СЕДМИЦА НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
СЕДМИЦА НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА
Начало:
11.06.2013 8:00
Край:
14.06.2013 17:00
Category:
Място:
Полски институт, Словашко посолство, Чешки килтурен център и Унгарски институт
Адрес:
София
СЕДМИЦА НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА

СЕДМИЦА НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА

11, вторник

10.00 ч., Полски институт, вход свободен
В рамките на полското председателство във Вишеградската група каним на:

Дискусия на тема „Вишеградската Група” – приоритети, постижения, бъдещи перспективи“. В дискусията ще участват посланиците на Република Полша, Унгария, Словашката Република, Чешката република.

18.00 ч., Посолство на Словакия, бул. „Янко Сакъзов“ № 9, вход свободен
“Мълвежът на татранските върхове” – реж. Павол Барабаш, (Словакия, 2011, 55’)

Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Те откриват по малко тайните си само пред този, който със смирение е готов да учи техните уроци. Великолепните пейзажи във филма са покана са съвместно стигане до най-високите върхове на Татрите. Филмът е награден на Банскофилмфест’ 2012 с Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания.

12, сряда
18.00 ч., Чешки център, Лилав салон, ул. „Раковски“ № 100, вход свободен
Малкият Ханой“ – док. филм, реж. Мартина Сакова (ЧР, 2012, 76 мин.)

Новият документален филм, копродукция на HBO Europe, Projector 23 и FilmFrame, се съсредоточава върху виетнамската общност в посттоталитарна Чехия. История за две виетнамски момичета Хунг и Нуйет, водещи борба за своето съществуване и бъдеще в Чешката република. В период от шест години, филмът проследява съдбата на двете най-добри приятелки, които градят нов дом и перспектива в Европа.

13, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Прожекция на 2 серии втория сезон на сериала „Дълбока вода” (реж. Магдалена Лазаркевич) с участието на оператора Войчех Тодоров.  

Полски тв сериал от декември 2011 г., в момента полската телевизия излъчва втория му сезон. Сериалът разказва за група хора, работещи в център за социална помощ. Екипът всекидневно се сблъсква с човешки драми, като се опитва да помогне на бедни, отхвърлени от обществото, зависими и самотни хора. Героите на сериала са чувствителни към съдбата на слабите, самотните и изоставените, но в същото време се борят и със собствени проблеми. Помагат на другите, но могат ли да помогнат на самите себе си?
Първият сезон на сериала е награден на редица престижни фестивали: в т.ч. с Hugo TV Award в Чикаго, Prix Italia в Торино и специалната награда Prix Europa в Берлин.
Сериалът е съфинансиран със средства на ЕС в рамките на Европейския социален фонд.

14, петък
18.00 ч., Унгарски културен институт, вход свободен
Прожекция на филма „Аглая“ – реж. Кристина Деак (Унгария/Полша/Румъния, 2012, 110 мин.).

Филм за членовете на едно семейство бежанци, циркови артисти, за тяхната силна взаимозависимост, за разпадането на семейството, за прелестта и едновременното проклятие на тази сплотеност – всичко това наблюдавано от гледна точка на малката Аглая.

Научете повече за Полша