Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ, КОИТО ГОВОРЯТ ПОЛСКИ

14.03.2014 / 20:00 - 21:30

Нов проект на Театър “Реплика” и Emergency Theatre
Театър “Реплика” (София) и Emergency Theatre (Берлин, Хамбург, Москва, София) с подкрепата на Полски институт – София представят своя нов проект

“ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ, КОИТО ГОВОРЯТ ПОЛСКИ”
интерактивно театрално представление
по мотиви от едноименната пиеса на най-популярната млада полска драматуржка Дорота Масловска
Режисьор: Георг Жено
Художник: Лили Джагарова
Участват: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев,
Боряна Пенева, Ина Добрева и Милко Йовчев

“Само, ако покажеш раните си, те могат да бъдат излекувани!
Ако ги скриеш, никой не може да ги излекува! (Йозеф Бойс)
Този мотив беше водещ в нашата работа над пиесата. Именно създаването на лечебни процеси беше основната цел на репетициите ни.

Относно съдържанието на пиесата:
Мъж и жена – „двама бедни румънци, които говорят полски” – друсани, в стари и мръсни дрехи, съвършено непредсказуеми пътуват през полската провинция. До една бензиностанция те стават похитители на кола, чийто шофьор се страхува за живота си. Жената (която изглежда бременна) шокира шофьора с откровения си разказ за своя сексуален живот, а мъжът го заплашва с убийство.
… Така нашите двама отчаяни герои блуждаят из провинцията – между делириум и болезнени прозрения – и търсят обратния път към Варшава. Там мъжът трябва да бъде точно в осем сутринта, защото е на снимки в популярен полски сериал, в който играе една от главните роли. Двамата осъзнават, че всички “нормални” хора, които срещат по пътя си, са “луди и разбити” не по-малко от тях.
Това е социална драма, „филм на ужасите” и страховит кошмар с “хладни пробуждания”. С острите конфликтни диалози в пиесата, в сложната игра с най-тъмните страни на хората и техните клишета авторката виртуозно поддържа баланса между комедия и хорър.

Детайли

Дата:
14.03.2014
Час:
20:00 - 21:30
Категория за Събитие:

Място

Център за култура и дебат „Червената къща“
София,
Научете повече за Полша

Back to top