Фестивал Пиано Екстраваганца – Koнцерт на Пьотр Ожеховски /Pianohooligan

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Фестивал Пиано Екстраваганца – Koнцерт на Пьотр Ожеховски /Pianohooligan
Начало:
01.10.2015 19:30
Край:
01.10.2015 21:30
Category:
Място:
Военен клуб
Адрес:
София
Фестивал Пиано Екстраваганца – Koнцерт на Пьотр Ожеховски /Pianohooligan

1 октомври, 19.30 ч.

Военен клуб – билети на входа

Пьотр Ожеховски (1990) – пианист и композитор, абсолвент на Музикалния колеж „Бъркли“, джазмузикант от младото поколение с най-много награди. Лауреат на много награди, в т.ч. най-важната – I награда от Montreux Jazz Solo Piano Competition (2011). Той е първият поляк-победител в историята на този легендарен швейцарски фестивал.

Лидер на джазквартета „High Definition”, с който печели няколко международни конкурси, в т.ч. Jazz Hoeilaart в Белгия (2011), и кани за съвместна работа гиганта на джазтромпета Ранди Брекър, осъществявайки в този състав концертни турнета в Полша и страните от Персийския залив (2013).

Записал е три албума: самостоятелен с аранжименти и творби, вдъхновени от творчеството на Кшищоф Пендерецки, издадения с High Definition Quartet диск НOPASA със собствени композиции и записания с Марчин Масецки и Capelli Cracoviensis албум „Bach Rewrite“ (Decca Classics / Universal Music Polska, 2013).

Той е лауреат на т.нар. джазов Оскар – „Grand Prix Jazz Melomani” в категорията „Надежда на меломаните” (2012), както и в категорията „Диск на годината” за албума си НOPASA (2013), на титлата „Надежда на полския джаз” на сп. Jazz Forum (2014). Има номинация за най-важната полска награда „Koрифей на полската музика” (2012), „Гаранция на културата”на TVP Kultura (2013), „Фридерик” (2013, 2014).

Музикантът е работил с такива изтъкнати личности от музикалния свят като Филип Глас, Кшищоф Пендерецки, Ейдриан Ътли от Portishead, Ранди Брекър, Виктор Мендоса, Skalpel, Aдам Балдих.

Пианистът ще представи своя самостоятелен проект „15 Studies for the Oberek” (Decca Classics / Universal Music Polska). Дискът, чиято премиера бе през ноември 2014 г., е обявен за джаздиск на годината според вестник „Жечпосполита“.

Научете повече за Полша