I Международен ACT фестивал за свободен театър 11-17.11.2016

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
I Международен ACT фестивал за свободен театър 11-17.11.2016
Начало:
16.11.2016 18:00
Край:
16.11.2016 20:00
Category:
Място:
Център за култура и дебат "Червената къща"/ Centrum Kultury i Debat "Red House"
Адрес:
ул. Любен Каравелов 15/ ul. Luben Karawełow 15
I Международен ACT фестивал за свободен театър 11-17.11.2016

В първото си международно издание фестивалът ще представи 4 чуждестранни спектакъла (от Германия, Франция и Полша) и 10 български продукции. Седемте фестивални дни включват форуми, спектакли, работилници и срещи. В рамките на фестивала ще бъдат представени 3 полски спектакъла в сътрудничество с Международния театрален фестивал “Koнфронтации” от Люблин. В програмата “Mигриращо тяло” очаквайте работилница и спектаклите “Кметът”, “Майки от стомана” и “Усланд. По следите на Леонард З.”.

16 ноември, сряда, 18:00 ч.
Червената къща, ул. Любен Каравелов № 15

Кметът – текст – Малгожата Шикорска-Мишчук; реж. – Мария Квечен; продукция – Международен театрален фестивал „Конфронтации“ Люблин. Времетраене – 75‘.

Участват: Габриела Яскула, Марта Ледвон, Виолета Томица, Прземек Буксински, Даниел Добош, Ярослав Томица

Важните хора на едно полско село са събрани да вземат заедно решение в една извънредна ситуация…

Пиесата е един от най-добрите театрални текстове, писани през последните години в Полша и недочакал своята премиера на сцена почти десетилетие след своето написване. Каква е причината за това? Защо “Кметът” не се превръща в част от всички подобни текстове на спектакли за холокоста и нашите начини за (не)справяне с тази тематика? Явно му е трябвало време – и урок по история, който учим всички ние – за да може да бъде поставен на сцената. (текст: Международен тетарален фестивал „Koнфронтации“ Люблин)

Малгожата Шикорска-Мишчук – най-често поставяният драматург в Полша. Пиесите й са преведени на много езици. Автор е на известните пиеси: “Лудост”, “Куфарът”, “Попелушко. Черната литургия”, за която е наградена с Гдинската награда за драматургия 2012.

Научете повече за Полша