Изложба „Цветовете на европейската сол”

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Изложба „Цветовете на европейската сол”
Начало:
11.12.2012 18:00
Край:
31.01.2013 13:00
Category:
Място:
Полски институт
Адрес:
ул. Веслец 12, София
Изложба „Цветовете на европейската сол”

Изложбата „Цветовете на европейската сол” от Музея на краковските жупи Величка беше открита с участието на Магдалена Вашньовска-Новак и Малгожата Богуцка, куратор на изложбата.

През 2011 г. в рамките на културната програма на полското председателство на Съвета на ЕС Музеят на краковските жупи Величка обяви фотоконкурс „Цветовете на европейската сол ”.

В конкурса се включват 37 фотографа, изпратили 165 работи, представящи сол от 24 места в 14 европейски страни: Aвстрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Ирландия, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Италия. I награда печели участникът от България Валери Христов.  

Тази изложба представя солта по различни начини – чрез общи изгледи на залите в мините или части от стени с разноцветни, сложни орнаменти на скалните слоеве.

Съвършено различна е солта, изварявана в специални съдове (напр. в Чехочинек или Лесо в Дания). Изключително красиви са кадрите, уловили капчиците, стичащи се по солните сталактити или трънкови клончета в специалните съоръжения за повишаване концентрацията на солния разтвор. Интересните форми се допълват от цвета на солните образования – бял, нюанси на сивото, син, розов, оранжев и дори зелен. Съвършено друго, изпълнено със слънце настроение, внасят фотографиите на солните езера в България (Бургас, Поморие), в Хърватска и Франция.

Изложбата продължава до 31 януари 2013 г.

Научете повече за Полша