Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Нощ на литературата 2014

14.05.2014 / 18:00 - 22:00

14 май, сряда
Нощ на литературата 2014
Съвместно с Община София и чуждестранните културни институти в София, членове на европейската мрежа EUNIC.
18.00 – 21.00 ч., Teатър „Зад канала”, бул. „Мадрид”№ 1

Филип Аврамов чете книгата на Рафал Вояшински Старата”. С участието на автора!

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2014

 в 9 български града

На 14 май за трети път България ще отбележи Нощ на литературата. В ежегодния общоевропейски проект  през 2014 ще се включат 9 български града  – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе. Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“. С подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и „Аз чета“.

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо “ се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

В София на 14 май от 18 до 21.30 часа ще има разположени 11 читателски гнезда съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон Я. Сакъзов, Театър „София“, Канаал, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и Плюс това. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и част от книгата спечелила наградата на детския конкурса „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“.  За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър – салон Янко Сакъзов.

Проектът Нощ на литературата се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

За повече информация:

Пресконференция на 12 май, от 11 часа в Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Раковски“ 124

Във Фейсбук: www.facebook.com/noshtnaliteraturata

Международната страница на събитието: http://www.literaturenights.eu/2014/

 

Детайли

Дата:
14.05.2014
Час:
18:00 - 22:00
Категория за Събитие:

Място

МГТ „Зад канала“
бул. "Мадрид" 1
София,
Научете повече за Полша

Back to top