„История на Третата полска република” на проф. Aнджей Хвалба

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
„История на Третата полска република” на проф. Aнджей Хвалба
Начало:
19.03.2013 18:00
Край:
19.03.2013 20:00
Цена:
вход свободен
Category:
,
Място:
Полски институт в София
Адрес:
ул. Веслец 12, София
„История на Третата полска република” на проф. Aнджей Хвалба

Полският институт съвместно с Историческия факултет на Софийския университет

Лекция на проф. Aнджей Хвалба „България и Полша след 1989: паралелни истории?” и представяне на българското издание на книгата „История на Третата полска република” (издателство „Балкани”, превод – Радостина Петрова).
Проф.д-р Aнджей Хвалба, историк на XIX и XX век, ръководител на секция „Историческа антропология” в Института за история на Ягелонския университет в Краков. Бивш декан на историческия факултет. В периода 1999-2005 зам.-ректор по учебната дейност на Ягелонския университет. Aвтор на над 20 книги, посветени на историята на Полша, Краков и други – напр. университетските учебници. Повечето от книгите му са удостоени с награди или отличия. Книгата „Третата полска република. Специален доклад” е удостоена с Историческата награда, присъждана от редакцията на списание „Политика” (2006).
Книгата „История на Третата полска република” представлява равносметка на историка за последните 20 години. Авторът търси отговор на въпроса каква цена платиха поляците за напускането на комунистическата система, възползваха ли се добре от годините на свобода и държавен суверенитет, доволни ли са от членството си в ЕС и НАТО. С какво успяха да се справят и кое все още е проблем за тях? Беше ли полезна бързата културна интеграция със Запада?

Научете повече за Полша