Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора” с участието на Марчин Яворски

« Назад към събитията
Това събитие е минало.
Събитие:
Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора” с участието на Марчин Яворски
Начало:
23.05.2017 18:00
Край:
23.05.2017 20:00
Цена:
вход свободен/ wstęp wolny
Category:
Място:
Литературен клуб "Пeрoтo"/ Klub Literacki "Peroto"
Адрес:
НДК, пл. "България" № 1/ Narodowy Pałac Kultury, Pl. "Bułgaria" 1
Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора” с участието на Марчин Яворски

23 май, вторник, 18.00 ч.
Литературен клуб “Пeрoтo”, НДК, пл. “България” № 1, вход свободен

Съвместно с Издателство за поезия “Дa”

Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора” (Издателство за поезия “Да”, София, 2017, превод: Вера Деянова) с участието на Марчин Яворски

Водещи на срещата: Силвия Чолева, журналист и Вера Деянова, преводач.

Поемата “Ножчето на професора” е творба за времето и паметта. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст – “Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич” на Марчин Яворски и шест стихотворения на Тадеуш Ружевич от томовете “Чезнене” и “Последна свобода”.

Тадеуш Ружевич (1921-2014) – поет, драматург, прозаик и сценарист, един от най-важните полски творци от края на ХХ и началото на ХХІ век. Автор на 47 сборници със стихове и поеми, шестнадесет прозаични творби, осемнадесет пиеси и единадесет филмови сценарии. Предтеча на авангарда в поезията и драмата, новатор, но със силни корени в наследената романтична традиция, независим творец, самотник, убеден в мисията на човека на изкуството, разбирана като вътрешна концентрация, вслушване, етична чувствителност. Книгите му са преведени на 49 езика (в т.ч. английски, френски, немски, сърбохърватски, шведски, датски, фински и български), отличен с многобройни държавни и международни награди.

“Тадеуш Ружевич е свидетел на войната, което, както е известно, представлява за творчеството му една от най-важните опитности (…) Въпреки дългогодишното приятелство, въпреки общия поколенчески опит, въпреки близостта в интелекта и въображението – Ружевичовото описание на престоя в лагера е само индиректно. Затова тук можем да говорим за посттравматично преживяване или – но много предпазливо – за постпамет.” (из критическото есе „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич” на Марчин Яворски)

Научете повече за Полша