Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Публично четене на романа „QUO VADIS“ от Хенрик Сенкевич с участието на актьора Иван Бърнев

03.09.2016 / 16:00 - 18:00

вход свободен/ wstęp wolny

3 септември, събота, 16.00-18.00 ч.
Книжарница „Greenwich Book Center“, бул. „Витоша“ № 37, вход свободен

Всички желаещи могат да се включат в инициативата, като донесат със себе си книгата и прочетат любимия си откъс. В края на проявата ще бъдат връчени награди – луксозни издания на преводи на български език на произведения на Хенрик Сенкевич.

Организатори: Посолство на Република Полша в София, Полски институт в София съвместно с книжарница „Greenwich Book Center“

Автора и романа ще представи проф. д-р Калина Бахнева, литературен историк, преподавател по славянски литератури в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Откъси от книгата ще четат: Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в България, представители на полската общност в София, студенти и преподаватели, полонисти, преводачи, актьори и журналисти, граждани и гости на столицата.

Акцията за всенародно четене е инициирана през 2012 г. от президента на Полша. В тазгодишното издание на акцията на 3 септември 2016 г. ще бъде четен романа на Хенрик Сенкевич „Quo vadis“ и проявата ще протече под патронажа на президентската двойка Анджей Дуда и Агата Корнхаузер-Дуда. Книгата е избрана с гласуване в интернет измежду пет предложения. Откъси от нея ще бъдат четени в училища, библиотеки и различни институции.

„Quo vadis“ – исторически роман от Хенрик Сенкевич. Първото книжно издание излиза в Краков през 1896 г. Романът си спечелва световна известност и е преведен на над петдесет езика. Романът разказва за Римската империя по времето на Нерон и раждането на христянството. Произведението е екранизирано многократно – най-известната филмова версия е на режисьора Йежи Кавалерович(2001).

Хенрик Сенкевич (1845-1916) – автор на романи и публицист, лауреат на Нобелова награда за литература (1905), един от най-популярните полски писатели. Автор на над двадесет новели, дванадесет романа и множество публицистични творби. Новелистичното творчество на Сенкевич е съсредоточено върху обществените и моралните проблеми на съвременното му полско общество. В периода 1883-1888 г. излиза романовата трилогия „С огън и меч“, „Потоп“ и „Пан Володийовски“, посветена на полската история през XVII век – войните с татарите, шведите и турците. Интересът на писателя към националното минало намира израз в романа „Кръстоносци“ (1900). Една от най-четените негови книги е повестта за младежи, позната в България като „Стас и Нели“. Почти всички негови исторически романи са екранизирани.

Детайли

Дата:
03.09.2016
Час:
16:00 - 18:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Книжарница „Greenwich Book Center“/ Księgarnia „Greenwich Book Center“
бул. "Витоша" № 37/ bul. Witosza 37
Научете повече за Полша

Back to top