Предстоящи събития › История

19.02.2015 – 01.05.2015

Изложба фотография на Виткаци

03_small

По случай 130. години от рождението на Виткаци и Годината на полския театър

Станислав Игнаци Виткевич (1885-1939) – един от най-оригиналните творци на полския артис-тичен авангард. Драматург, художник, фотограф, теоретик на изкуството и философ. Автор на ок. 40 гротескно-фантастични пиеси (в т.ч. „Лудият и монахинята”; „Бесният локомотив”, „Обущари”, „Tумор Мозъков”), предтеча на съвременния авангарден театър, 3 романа, съдържащи подигравателна визия за разпада на цивилизацията, oк. 200 теоретични статии, есеистични и философски студии, няколко хиляди картини.
Ст. И.Виткевич е автор на сложна система от естетически възгледи – т.нар. Теория на чистата форма, която предопределя по-късното му театрално и живописно творчество (Теорията е изложена в най-важната му естетическа творба „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“, 1919).
Той е един от най-често превежданите полски автори – творбите му са преведени на над 30 езика във всички европейски страни, САЩ, Латинска Америка и Япония. На български са преведени 10 негови пиеси, събрани в книгата „Ст.И.Виткевич. Пиеси”  (1993 г.), както и  творбата „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“( 2011 г.).  В България през 2001 със съдействието на Полския институт в София излиза брой на сп. „Театър“, изцяло посветен на Виткаци. През 1991 г. пиесата му „Лудият и монахинята” е поставена в Сливен, a през 1993 – в Драматичния театър в Хасково.
Изложбата представя най-добрите фотографии на Виткаци, направени през първите 30 години от живота му, както и фотографии от периода между двете войни, когато творецът създава най-важните си живописни, драматургични, литературни и философски творби. От формална гледна точка те са новаторски, изпреварващи епохата, в която са създадени. Изложбата включва 40 от най-добрите и най-известни фотографии на Станислав Игнаци Виткевич, останали в историята на фотографията – автопортрети и портрети на близки и приятели, направени с фотографска техника, използвана от него – кадърът се казва close-up и до днес се използва във филмите. Фотографиите от междувоенния период документират подготвени от твореца паратеатрални ситуации, пърформанси, „измислени сцени“, близки на неговия театър.

Начало:19.02.2015
Край:01.05.2015
Място: Полски институт, вход свободен
Адрес:
ул. Веслец 12, София

07.05.2015 – 31.05.2015

Документална изложба „Военни раздели“ и Прожекция на филма „Жените и войната”

wojna

7 май, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

70 години от края на Втората световна война
Oткриване на документалната изложба „Военни раздели“, подготвена от Музея за история на Полша. Изложбата представя трагичните истории на хората от годините на Втората световна война чрез съдбата на пет полски семейства, разделени от войната.

Прожекция на филма „Жените и войната” – реж. Марек Видавски (60 мин., с надписи).
Филмът разказва за преживяното и съдбите на четиринадесет млади момичета, които навлизат в живота в годините на Втората световна война. Девойките са свързочнички в Армия Крайова, телефонистки, санитарки, доставят нови изтребители за бойни формации, изпитват болка от загуба на близки, репресирани са от окупаторите, изпращани в казахстанските степи, но нито една от тях не е паднала духом.

Начало:07.05.2015 18:00
Край:31.05.2015 20:00

09.05.2015

Казанлък: Oткриване на фестивала – Ден на Полша

wojna II

Казанлък
9 май, събота
V издание на Еко фестивал Koпринка 2015

Oткриване на фестивала – Ден на Полша

Фестивалът се провежда в град Казанлък и района в рамките на проект на програма Еразъм+ Европейска доброволческа служба. По случай Деня на Полша поканеният Полски институт в София ще представи документалната изложба „1939. Подялбата на Полша” и филмова програма, включваща лентите „Ти си Бог“, „80 милиона“, „Утре отиваме на кино“.

Date:09.05.2015

18.05.2015

Лекция на Ева Юнчик-Жомецка

ewka

18 май, понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

„ Какви герои са ни нужни днес?” – лекция на Ева Юнчик-Жомецка, председател на Фондация „Ян Карски“ и представяне дейността на фондацията.

Прожекция на спектакъла на TVP „Kaрски” – реж. Магдалена Лазаркевич (2014). За спектакъла, в който са използвани съвременни техники за обработка на документалните кадри ще разкаже оператора Войчех Тодоров.

Ева Юнчик-Жомецка – юрист, журналист, от години ангажирана с полско-еврейския диалог. От 2015 г. е председател на Образователна фондация „Ян Карски“.
Преди това е била директор по въпросите на развитието и зам.-директор на новостроящия се Музей за история на полските евреи във Варшава; работила е в Канцеларията на президента на Република Полша. В качеството си на Генерален консул на Република Полша ръководи полската дипломатическа мисия в Ню Йорк, в която през 2011 г. стартира програмата Карски. Недовършената мисия. Нейната цел е да разпространи информация за живота и делото на полския емисар на нелегалната държава и за универсалните ценности, които той олицетворява. Като резултат от тази програма година по-късно Ян Карски е награден посмъртно с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентски медал на свободата, а в САЩ е публикувана (69 години след излизането й) книгата му „Тайната държава“. През 2012 г. в Генералното консулство се учредява годишната награда Jan Karski Spirit Award, присъждана от Образователна фондация „Ян Карски“.

През 2014 г. отбелязахме Годината на Ян Карски по случай 100 години от рождението на поляка – през 1942 г. той е първият очевидец, който предава на западните съюзници информация за унищожаването на евреите. Като куриер на Полската нелегална държава 28-годишният Ян Карски лично доставя подробна информация за действията на германците срещу еврейското население на представители на британските власти и апелира към британския министър на външните работи Антъни Идън и представителите на медиите зa предотвратяване на холокоста. Не са много личностите в съвременната история на Полша, олицетворяващи по такъв необикновен начин универсалните ценности. Посланието на Ян Карски има фундаментално значение за историята на обществата в Полша и света.

Начало:18.05.2015 18:00
Край:18.05.2015 20:00
Научете повече за Полша