В МРАКА

В МРАКА, 145 мин., 2011 г., с надписи на бълг. език
Режисьор: Агнешка Холанд
Оператор: Йоланта Дилевска
В ролите: Роберт Виенцкевич, Агнешка Гроховска, Кинга Прайс

„Разказът за Холокоста трябва да приемаме като огледало, в което можем да видим страшното лице на човечеството. Лицето на нас самите.“ (Агнешка Холанд)

„Холанд е искала зрителите, гледайки този епичен, разтърсващ филм да се почувстват сякаш те самите са били в канала. И е успяла“. (New York Post)

„В мрака“ е филм с изключителна важност не само за полското кино, в което темата за спасяването на евреите по време на хитлеристката окупация рядко се засяга и то винаги само от една гледна точка. Филмът разказва истинската история на Леополд Соха, който изхранва семейството си с работа в градската канализация и кражби на дребно. Приятелят му – украинецът Бортник, е високопоставен офицер, който му обещава по-добро бъдеще, ако Леополд открие и предаде на властта евреите, криещи се под земята. Соха познава най-добре каналите, защото сам ги използва, за да потули откраднатите от него вещи и стоки.
Съвсем скоро Соха се натъква в каналите на първата групичка евреи, избягали от смъртната опасност, която ги дебне в гетото. Те предлагат на Соха пари, за да не ги издаде. Мъжът е наясно, че ако бъде разкрит, не само той, но и семейството му ще бъде екзекутирано и въпреки това вижда в ситуацията шанс да припечели лесно малко пари.
Но Бортник скоро заподозира приятеля си, че крие нещо от него. Тънкото въже на лъжата, по което се движи Соха, се разклаща опасно. Спотайващите се в каналите евреи изразходват по-голямата част от скътаните си пари и Леополд решава да ги подпомага с храна както може. Но в един момент тежестта, която е поел, се оказва непосилна и като поставя от едната страна на везната парите, а от другата – живота на семейството си, той изоставя евреите.
Но тогава съдбата се намесва с неочаквано събитие.

Награди и номинации:
Камераимаж ’11 – Най-добър оператор; Оскар ’12 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм; Европейски филмови награди ’12 – Номинация за награда на публиката; Полски филмови награди ’12 – 10 награди, включително за най-добър режисьор и филм; Полски филмов фестивал ’12 – Най-добър филм

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top