МАЛКАТА МАТУРА 1947

МАЛКАТА МАТУРА 1947, 108 мин., 2010, с бг надписи
Режисьор: Януш Майевски
Сценарист: Януш Майевски
Оператор: Адам Байерски
В ролите: Адам Врублевски, Артур Жмийевски, Олгерд Лукашевич, Войчех Пшоняк, Виктор Зборовски, Мариян Опаня, Марек Конрад и др.

Филмът е носител на Специалната награда на журито на ХХХV Фестивал на полското игрално кино в Гдиня.

Изпълнена с настроение история за съзряването през първите бурни следвоенни години в Полша. Людвик и родителите му се преместват да живеят в Краков. Той става ученик в една от най-престижните гимназии в града. Старае се да получи признанието и уважението на съучениците си. В негов идол се превръща по-голям гимназист, за когото се говори, че е участвал във Варшавското въстание през 1944 г. В Людвик бушува буря от противоречиви емоции. Освен първите любовни трепети и сексуални контакти, се заражда и бунт към несправедливата власт и желание за имитиране на непокорния идол. Преследвания, арести и стрелба по улиците – всичко това е част от пътя към съзряването, изминат от Людвик.
Филмът „Малката матура“ е екранизация по едноименния роман на киноветерана Януш Майевски, който е и режисьор на кинотворбата. Още преди книгата да е завършена, продуцентите предлагат на Майевски да направи адаптация за голям екран. Когато книгата излиза през 2010 година, филмът вече е завършен. Януш Майевски е режисирал повече от 40 филма, а през 1975 година е номиниран за „Златна мечка” на 26-ото Берлинале.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top