Томаш Лем – Пререкания на фона на всеобщото привличане

Да споделим едно невероятно усещане

Децата на известните люде трудно пишат книги за родителите си. Не е лесно да се запази мярката между подтика да изкараш баща си пò така и желанието да си максимално искрен.

В своята книга „Пререкания на фона на всеобщото привличане” (изд. Фараго, София 2014) Томаш Лем е намерил златната среда: представеният от него образ на Станислав Лем не губи от това, че бива свален от пиедестала, както и от това, че тук той е представен и като великия творец, какъвто го познаваме, и като обикновен човек със своите специфични радости, слабости, болежки и колебания. Френският писател Гюстав Флобер беще казал, че не бива да се пипат кумирите, защото позлатата остава по ръцете. Ако обаче при прочита на тази книга свалим малко от златното покритие по монумента, наречен Лем, то скъпоценните прашинки няма да се загубят, а със сигурност ще се пренесат в сърцата и ума ни, давайки ни нов поглед към неговото творчество и отваряйки очите ни за скрити досега прозрения. Сякаш, приближавайки се до писателя в човешки план, ние самите ставаме по-умни, по-кадърни, по-учени, някак си по-специални, с една дума… фантастични!

Усещането, че не само надзъртаме в живота на Станислав Лем, но и че участваме по някакъв начин в неговия живот, е направо невероятно. Нека споделим това невероятно усещане!

Лина Василева

1 Коментар

  1. Tony Valchanov - 11.02.2015

    The Info is super, i want to knie more about my favourite author Stanislav Lem. Thank you in advance
    Witz my Best Regards
    Tony Valchanov

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top