Филми от цикъла „Пътеводител за поляците”

Филми от цикъла „Пътеводител за поляците”:

Зов за свобода – сценарист и режисьор Войчех Слота и Лешек Гноински (2010).
Невероятно пътешествие във времето, представено от английския журналист от полски произход Крис Салевич. Разказ за полския рок като феномен на полската култура от 80-те.

Political Dress реж. Юдита Фибигер (2011)
Филмът представя промените във възприемането на модата. От епохата на сталинизма, когато носенето на пъстри чорапи водело до арест, през 60-те и постепенното проникване на френската мода в Полша, годините на пропаганда на успехите от 70-те и увлечението по модата на „децата-цветя”, до военното положение и 80-те години, когато царува модния пънк.

Играчки – сценарист и режисьор Анджей Волски (2011)
По време на реалния социализъм полските играчки са по-различни от тези на връстниците на Запад. По-простички, от по-некачествени материали, понякога подарък от чужбина или направени собственоръчно. Режисьорът използва архивни кадри и спомени от детството на известни поляци, в т.ч. Лех Валенса.

Проектът „Пътеводител за поляците” се осъществява с подкрепата на Института „Адам Мицкевич” във Варшава.
Повече информация ще намерите на www.iam.pl, www.culture.pl

Елблонг – разказът на вековете – реж. Славомир В. Малиновски (2005, 35 мин.)
Документален филм с възстановки за 1000-годишната история на Елблонг. Заснетия материал допълват кадри с виртуална действителност (3D). Средновековният монах Арман от Беловис, историческа личност, живяла в Елблонг в края на XIII и началото на XIVвек, ще ни води през десетвековната история на града.

Забравеният некропол – реж. Славомир В. Малиновски (2002, 52 мин.)
Филм за древен некропол в Сакар, Египет и тайните на везира Мереф-Небеф, най-могъщият след фараона управник в държавата. Увлекателно е представена работата на полските археолози, благодарение на които филмът разказва по-голямата част от многото необикновени истории.

Старата Донгола – реж. Славомир В.Малиновски (2009, 50 мин.)
Филмът за работата на полските археолози в Старата Донгола в Судан, където преди векове възниква първото християнско кралство в средновековна Африка – Макурия. 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top