Ден на полската общност и на поляците в чужбина и Ден на националното знаме на Република Полша

Ден на полската общност и на поляците в чужбина и Ден на националното знаме на Република Полша

Ден на полската общност и на поляците в чужбина

Денят на полската общност и на поляците в чужбина, който се отбелязва на 2 май, е определен от Сейма на Република Полша през 2002 г. Тази инициатива е израз на признание „на многовековните постижения и приноса на полската общност и поляците, живеещи в чужбина, за възстановяването на независимостта на Полша, на тяхната преданост и привързаност към всичко полско, както и за помощта, оказана на Отечеството, в най-трудните за него моменти”.

За полското правителство, което признава особената роля на полската общност, един от приоритетите е сътрудничеството със средищата на полската общност. Министърът на външните работи Яцек Чапутович в експозето на изказването си през м. март тази година пред Сейма на Република Полша подчертава: „бихме искали нашите сънародници да бъдат важен съюзник на правителството при представянето на полския национален интерес, на полската култура и национална памет, на полската история“.

Убедени сме, че този юбилей е важен за всички поляци, независимо от мястото, където живеят.
Особено днес, мислено сме с поляците в чужбина, благодарим им за техните действия за благото на страната ни.
Според данни на Министерството на външните работи, извън Полша днес живеят около 20 милиона поляци и лица от полски произход. Голяма група представляват хората, останали на източните територии след промяната на границите на страната. Други – днешните емигранти, съставляват съвременната полска общност в западните страни. Най-голяма е полската диаспора в Америка. През 2012 г. само в Съединените щати над 9.6 милиона хора декларират полския си произход.

 

Ден на националното знаме на Република Полша

Празникът на националното знаме се отбелязва на 2 май. На този ден поляците си спомнят дългата история на бяло-червеното национално знаме и гордо окачват знамената навън.

Полските национални цветове са едни от малкото по света, свързани с хералдиката. Те произхождат от цветовете на герба на Кралство Полша и герба на Великото Литовско княжество. В символиката на полското знаме бялото произлиза от белотата на Орела – в герба на Полша и белотата на Погон (Витис) – рицаря на галопиращ кон, от герба на Литва. И двата символа – орелът и Погон са изобразени върху червени щитове. На знамето белият цвят се намира отгоре, а червеният – отдолу , тъй като в полската хералдика по-важен е цветът на герба, отколкото на фона.

Белият и червеният цвят за първи път са признати за национални цветове на 3 май 1792 г., в деня на първата годишнина от приемането на Конституцията от 3 май. Формално те са приети за цветове на полската държава от Сейма на Кралство Полша през 1831 г., по време на Ноемврийското въстание. След възстановяването на независимостта на Полша, външният вид на полското знаме е утвърден от Законодателния сейм на 1 август 1919 г.

Денят на националното знаме на Република Полша се отбелязва като празник от 2004 г.

 

Пресцентър на Министерството на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top