Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Конрад Никлевич, 30.08.2014

Събота, 30 август, трябва да бъде запомнен като деня, в който разделението межу „нови“ и „стари“ страни-членки престава да съществува. Изборът на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, най-важната институция на ЕС, отбелязва символичния край на традиционното и вече изчерпано разделение. Няма вече „нови“ и „стари“ държави. Всички те са еднакво важни.

Новият председател на Европейския съвет е министър-председател на държава, която най-успешно в целия ЕС устоя на глобалната криза. Полша е единствената страна от Общността, която през 2008-2011 не изпадна в рецесия и често е сочена като модел за икономически успех.

Не само това: Полша оглави коалицията европейски страни, искащи запазване на силна кохезионна политика в рамките на бюджета на ЕС и успя да договори рекордните 500 милиарда злоти, което е неколкократно повече от Плана Маршал. Само за десет години тя се превърна в една от ключовите европейски държави. Днес датата на присъединяването ѝ към Общността няма никакво значение.

Номинацията на Доналд Туск отразява позициите на Полша в Европа. Европейските лидери подкрепиха кандидатурата на Туск, защото искат нов, енергичен водач на Европейския съвет.

Туск е доказал, че е умел преговарящ и способен да постига положителни компромиси. Той не е нито краен федералист, нито евроскептик. Той е отличен в социален план (доказа го със спечелването на изборите в момент, когато други европейски премиери търпяха поражения). Като бивш активист от опозицията и кашуб по произход, той умее да слуша малцинствата и да зачита многобройните в Европа гласове за положителен партикуларизъм.

В същото време Туск е европеец в пълния смисъл на думата, като историк той знае как се е формирала европейската идентичност, как се е тръгнало към Европейската общност и кои са фундаменталните европейски ценности. И знае какво е необходимо днес, за да запази направеното от Робер Шуман, Жан Моне, Алчиде де Гаспери, Конрад Аденауер и Пол-Анри Спаак.

Доналд Туск вярва в Европейския съюз, вярва, че той е единственият възможен отговор на предизвикателствата, пред които се изправя Европа. Но вярва повече в съюза на 28-те страни-членки, отколкото в илюзията за федерация без национална идентичност. Фактът, че 57 годишният министър-председател на Полша има енергията да ръководи работата на Европейския съвет и да представлява ЕС по света, също не е без значение.

Полският министър-председател беше избран за председател на Европейския съвет в деня на годишнината от Августовското споразумение. Днес, след почти 35 години, солидарността триумфира в цяла Европа. Трудно бихме намерили по-красноречив символ на общата победа.

*д-р Конрад Никлевич – съветник на „Гражданска платформа“, Република Полша

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша