Осма годишнина от катастрофата в Смоленск

Осма годишнина от катастрофата в Смоленск

В сутрешните часове на 10 април 2010 година близо до Смоленск се разбива специалният самолет Ту-154M с президента на Република Полша Лех Качински и първата дама Мария Качинска на борда. На място загиват 96 души – представители на висши държавни институции, военнокомандващи и екипажът на самолета.

Държавната делегация лети за Катин по случай тържественото отбелязване на 70-годишнината от Катинското клане. В самолетната катастрофа загиват президентът на Република Полша Лех Качински, първата дама Мария Качинска, последният президент на Република Полша в изгнание – Ришард Качоровски, зам.-председателите на Сейма и Сената, група от парламентарни представители, командващите различните видове войски на Република Полша, служители на канцеларията на президента, шефове на държавни институции, духовници, представители на министерства, обществени организации, ветерани, придружаващи лица, както и екипажът на самолета.

Участниците в полета отиват да отдадат почит на 22-те хиляди полски офицери в Катин – военнопленници – убити през пролетта на 1940 година от съветското НКВД. Катинската гора, Медное, Харков, Биковня – това са територии на днешна Русия и Украйна, където е извършено масово убийство на полски военни пленници: офицери, учени, духовници, чиновници и предприемачи.

– Бъдещето трябва да се гради върху истината и затова е толкова важна истината за Катин, защото със себе си тя носи справедливост и утеха за сърцето – между другото, тези слова е трябвало да произнесе президентът Лех Качински в Катин.

Сред 96-те жертви на самолетната катастрофа са също така дългогодишни, заслужили представители на външно министерство: Анджей Кремер – вицеминистър в Министерство на външните работи, отговаря за правните въпроси, договореностите и консулските отношения; Мариуш Ханджлик, главен секретар в канцеларията на президента на Република Полша – свързан с МВнР от 1994 до 2005 г., когато е зам. – директор на департамента за „Политики за сигурност“, Станислав Йежи Коморовски – зам. министър на националната отбрана на Република Полша, изпълняващ длъжността зам. министър в Министерство на външните работи в периода 2005 – 2006 г. и Мариуш Казана – директор на Дипломатическия протокол.

Случилото се на 10 април 2010 година разтърсва милиони поляци в страната и чужбина, а също и международната общественост. Полша до днес очаква руските власти да върнат останките от правителствения самолет и черната кутия, което би позволило да се извлече пълна информация за причините на трагедията.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top