Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Актьори на Народния театър четат „Ските на Светия отец” на Йежи Пилх

15.03.2013 / 18:00 - 20:00

вход с покани

Полски институт в София съвместно с Народен театър „Иван Вазов” организират четене на драмата

„Ските на Светия отец” на Йежи Пилх (издателство „Балкани”, превод Kaмен Рикев)
Сценарист и режисьор – Стоян Алексиев. Четат – Йосиф Шамли, Илиана Коджабашева, Стефан Къшев, Васил Драганов, Сава Драгунчев, Калин Яворов, Стоян Алексиев.

Въпреки пазената дълбока тайна, в Гранатове гури бързо се разпространява невероятната новина, че градчето тайно ще бъде посетено от папата! В младостта си Светият отец карал тук ски и сега искал да се върне, а може би и да се засели, когато поради болест се откаже от заемания пост… Местните първенци – кметът, учителят, собственикът на месарницата, началникът на полицията, разсъждават какви промени ще предизвика това в техния живот и в градчето. В същото време в градчето се появява измамник, предлагащ за огромни пари оригинални папски ски …
В драмата „Ските на Светия отец” авторът обрисува провинциална Полша в сатирични картинки, опитва се да пребори мита за папата-поляк, както и да засегне проблема религия в съвременна Полша, като пресъздава образа на провинциалната общност (тук алюзиите с гоголевия „Ревизор“ са очебийни).
„Не казвам, че засягам папската тема поради някакво гражданско-творческо задължение, макар липсата на тази тема в днешното изкуство, особено във високото такова, да е изумителна. Не храня и най-малката илюзия, че запълвам тази празнина, още повече, че не искам да я запълвам. Не питам за папата. Питам за хората. Не задавам въпроса: какво става с папата? Задавам въпроса: Какво става с хората? Какво става с хората, когато по сериозен, по-малко сериозен или свръхсериозен начин започват да мислят за папата, за присъствието на папата в живота си?“ (Йежи Пилх)
Йежи Пилх (1952) – полски писател, публицист, драматург и филмов сценарист, автор на 18 повести, лауреат на наградата на Фондация „Кошчелски” (1989) за книгатa „Признанията на автора на нелегална еротична литература”, на наградата „Паспорт на Политика” (1998) за книгата „Безвъзвратно изгубена леворъкост”, на литературната награда НИКЕ (2001) за повестта си „При Силния ангел” (българско издание – 2003). Драмата „Ските на Светия отец” е поставена на сцената на Националния театър във Варшава на 6 ноември 2004 г. Премиерата на телевизионния спектакъл е през 2007 г.

Покани в Полския институт от 4 март

Детайли

Дата:
15.03.2013
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход с покани
Категории за Събитие:
,

Място

Народен театър „Иван Вазов”, сцена на IV етаж
ул. „Дякон Игнатий” № 5
София,
Научете повече за Полша

Back to top