Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Банско: „Полско-еврейските отношения по време на войната и след това“ – лекция на д-р Матеуш Шпитма

06.09.2017 / 17:00 - 19:00

Банско
6 септември, сряда, 17:00 ч.
Конферентна зала на „Регнум апарт хотел“ в Банско

Съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“

В рамките на XI фестивал „Лимуд Кешет 2017“ (5-10.09.2017)

„Полско-еврейските отношения по време на войната и след това“
Лекция на д-р Матеуш Шпитма, зам.-председател на Института за национална памет, един от учредителите на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова

Матеуш Шпитма – историк, зам.-председател на Института за национална памет, в който работи от 2000 г. В периода 2015–2016 е директор на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова. Автор, съавтор и редактор на няколко научни книги, в т.ч. посветени на спасяването на евреи от поляци по време на немската окупация („Праведниците и техния свят. Maркова на снимките на Юзеф Улма“, 2007, 2015; The Risk of Survival. The Rescue of the Jews by the Poles and the Tragic Consequences for the Ulma Family from Markowa, 2009) както и на няколко десетки научни и научно-популярни статии. Публикувал е в „Dziennik Polski”, „Nasz Dziennik”, „Gość Niedzielny”, „Tygodnik Powszechny”, „Zeszyty Historyczne WiN”, „Biuletyn IPN”, „pamięć.pl”.
Специално място в изследванията му, както и в популяризаторската му дейност заема историята на сем. Улма, избито от германците заедно с укриваните от тях евреи на 24 март 1944 г. в Маркова. Освен книги и многобройни статии, публикувани и извън Полша, той е автор на идеята и учредител (както и уредник на постоянната експозиция) на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова.
Матеуш Шпитма е съорганизатор на над двадесет младежки посещения на места, свързани с мартирологията на поляците (в т.ч. концлагерите Аушвиц, Заксенхаузен и Дахау, Катин, Харков и Медное), както и съавтор и ръководител на авторския колектив на три издания на образователни материали на ИНП „Катинското престъплание“.
През 2009 г. той е награден от президента Лех Качински с „Бронзов кръст за заслуги“, а в 2016 г. президентът Анджей Дуда му връчва „Сребърен кръст за заслуги“.
Oт 2016 г. Матеуш Шпитма е почетен член на Полската асоциация на праведниците на света. От 2017 г. той е член на Програмния съвет на Еврейския исторически институт.

Детайли

Дата:
06.09.2017
Час:
17:00 - 19:00
Категория за Събитие:

Място

Конферентна зала на „Регнум апарт хотел“/ Sala konferencyjna „Regnum Apart Hotel“
Банско/ Bansko,
Научете повече за Полша

Back to top