Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Българска премиера на спектакъла „The Hideout”/Скривалище”

23.10.2015 / 20:00 - 22:00

23 октомври, петък
20.00 ч., Театрална работилница „Сфумато“, ул. Димитър Греков № 2, билети на касата
С подкрепата на Полския институт

Българска премиера на спектакъла „The Hideout”/Скривалище” на реж. Павел Пасини (превод – Антоанета Попова)
сценарий: Патриция Долови, прожекции: Мария Пожиц, сценография: Зузана Сребрна; костюми: Ел Брузда; осветление: Мария Пожиц /Дамян Бакалаж, продукция: Лукаш Вуйтович, участват: Патриция Долови, Йоанна Качмарек, Даниел Моньски, Беата Пасини, Павел Пасини, Мария Пожиц, Катажина Тадеуш, Джуди Туран.

Спектакълът е продуциран от Културен център Люблин в рамките на проекта „Song of My Neighbours“.

„Скривалище” е една лична история, спектакъл, който пътува– пътува ПРЕЗ, това е една среща. За да направиш видно скривалището, трябва първо да влезеш в него, във вътрешността му, и тогава ще се намерим много близко ДО“.

Спектакълът е написан въз основа на личната история на лелята на Павел Пасини – Аполония Стажец. Тя успява да напусне гетото и да се скрие в дома на известната полска актриса Ирена Солска. Скритите еврейки били снабдявани с фалшиви документи и обучавани да предат вълна за пуловери. Пуловерите осигурявали средства за издръжката им. Във военна Варшава нацистите наказвали със смърт укриването на евреи.

Спектакълът разказва и за процеса на събиране на материали – интервюта с хората, укривали се по време на войната; за неочаквано появилия се проблем – отказът им да разкажат за случилото се, подкрепен с въпросите: „За какво ти е всичко това?” или „Защо искаш да знаеш?”.

Както подчертава режисьорът: „това е разказ за поляци, във военно време внезапно отделени от останалите поляци, защото са евреи”.

Детайли

Дата:
23.10.2015
Час:
20:00 - 22:00
Категория за Събитие:

Място

Театрална работилница „Сфумато“
ул. Димитър Греков № 2
Научете повече за Полша

Back to top