Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ДИСКУСИЯ – Размисли за социалното включване: стари проблеми в ново издание или нови проблеми в стара форма?

29.10.2015 / 18:00 - 20:00

29 октомври, четвъртък
18.00 ч., Аула на Софийския университет, вход свободен

Дискусия за проблемите на социалното включване с участието на Хенрика Мошчицка-Дендис – зам.-министър по парламентарните въпроси, европейската политика и човешките права на Република Полша, Ирина Бокова – Генерален директор на ЮНЕСКО и Любов Костова – директор на Британски съвет. Moдератор – доц. Албена Танева от катедра „Публична администрация“ на Софийския университет.

Хенрика Мошчицка-Дендис – зам.-министър по парламентарните въпроси, европейската политика и човешките права в полското Министерство на външните работи, доктор на юридическите науки. Завършила е право и класическа филология в Силезийския университет в Катовице. От 2002 г. работи в полското Министерство на външните работи. Била е началник на Отдел „Координация“ в департамент „Европейски съюз“ на МВнР и експерт в офиса на комисаря по въпросите на демократичното развитие на Съвета на балтийските държави в Копенхаген (2003 г.). От 2007 дo 2011 г. е I секретар, по-късно съветник в Посолството на Република Полша в Берлин. 2011-2012 е зам.-директор на Департамент „Европейска политика“ по институционалните въпроси и Северна Европа. Oт август 2012 г. до април 2013 г. е директор на Департамент „Европейска политика“. Член на Съвета на Фондация за полско-немско сътрудничество. Член на Полския комитет за ЮНЕСКО.

Ирина Бокова – втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Първата жена и първата източноевропейка, оглавявала някога Организацията. Завършила е Московския държавен институт за международни отношения, преминала обучение в Университета в Мериленд и Харвард (John F. Kennedy school of Government). Работила е в Дирекция „ООН” на МВнР на България. Като дипломат, отговарящ за политическите и юридическите въпроси в Постоянното представителство на Р България към ООН в Ню Йорк, тя е и член на българската делегация на конференциите на ООН по равенството на жените в Копенхаген (1980), Найроби (1985) и Пекин (1995). Народен представител (1990-1991 и 2001-2005). Ирина Бокова е била министър на външните работи, координатор на отношенията между Р България и ЕС и посланик на Р България във Франция, Монако, постоянен представител към ЮНЕСКО и личен представител на президента на Републиката в Международната организация на франкофонията. Тя е изпълнителен секретар на Управителния комитет на Първата инициатива за глобално образование (Global Education First Initiative) на Генералния секретар на ООН, а също и зам.-председател на Комисията за дигитално развитие (Broadband Commission). Ирина Бокова е носител на държавни отличия от страни от целия свят и на титлата Доктор хонорис кауза на водещи университети.

Любов Костова – директор на Британски съвет. Завършила е индийска филология, преди да започне работа в Британски съвет работи 9 години в НАТФИЗ. Превела е над 60 театрални пиеси. С богат опит в публичните комуникации, тя е движещата сила зад международния успех на конкурса FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката.

Детайли

Дата:
29.10.2015
Час:
18:00 - 20:00
Категория за Събитие:

Място

Аула на Софийския университет
София
Научете повече за Полша

Back to top