Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Дискусия „Предизвикателствата пред съвременна Европа в контекста на „революцията на достойнството“ в Украйна

25.10.2016 / 9:30 - 13:30

вход свободен/ wstęp wolny

25 октомври, вторник, 9.30 – 13.30 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. Любен Каравелов 15, вход свободен до запълване на местата

Съвместно с Червената къща и Института за регионални и международни изследвания ИРМИ. В сътрудничество с Посолството на Република Полша и Посолството на Украйна в България

Участват: Мустафа Джемилев (Украйна), Ярослав Хрицак (Украйна), Уршула Дорошевска (Полша), Кшищоф Становски (Полша), Огнян Минчев (България), Весела Чернева (България).

І дискусионен панел 9.30 – 11.15
Основни перспективи на развитието и модернизацията на Украйна
Участват: Мустафа Джемилев, Уршула Дорошевска
Модератор: Огнян Минчев

ІІ дискусионен панел 11.30 – 13.30
Ролята на гражданското общество в подкрепа на трансформацията в Украйна
Участват: Ярослав Хрицак, Кшищоф Становски
Модератор: Весела Чернева

Мустафа Джемилев – украински политик, съветски дисидент, един от лидерите на кримскотатарското национално движение, дългогодишен председател на Меджлиса на кримските татари и на Съвета на представителите на кримскотатарския народ, депутат във Върховната рада на Украйна. По време на Кримската криза Джемилев подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава резултатите от референдума за статута на Крим.

Ярослав Хрицак – украински историк, професор, ръководител на Катедрата по история на Украйна в Украинския католически университет в Лвов, главен редактор на научното списание “Ukraina Moderna”. Автор на над 400 публикации, посветени на историята и идентичността на Централна и Източна Европа.

Уршула Дорошевска – полска социоложка, дипломат и обществен деец, опозиционер по време на ПНР, посланик на Полша в Грузия (2008-2013). От 2015 г. съветник на президента на Република Полша.

Кшищоф Становски – председател на Фондация за международна солидарност. Бил е заместник-министър в Министерството на образованието, а след това в Министерството на външните работи. Автор на програми за обучение и на публикации, посветени на гражданското образование и дейността на неправителствените организации. По време на военното положение член на регионалното ръководство на Профсъюза „Солидарност“, политически затворник.

Весела Чернева – старши анализатор и директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Огнян Минчев – политолог, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, директор на Института за регионални и международни изследвания. Автор на множество анализи по вътрешна и международна политика.

 

Детайли

Дата:
25.10.2016
Час:
9:30 - 13:30
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Център за култура и дебат „Червената къща“/ Centrum Kultury i Debat „Red House“
ул. Любен Каравелов 15/ ul. Luben Karawełow 15
Научете повече за Полша

Back to top